Stranica za video streaming, koja je već zabranila laži o COVID-u, od jučer uklanja sadržaje koji sadrže dezinformacije, poput tvrdnje da su odobrena cjepiva opasna, da uzrokuju hronične zdravstvene nedostatke ili ne smanjuje širenje bolesti.

Prema prethodnim smjernicama, YouTube je degradirao videozapise, čineći ih nevidljivim, koji šire dezinformacije o cjepivima protiv COVID-a ili podstiču kolebanje u vezi s vakcinama.

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, uklonio je ukupno milion videozapisa zbog širenja općih laži o Covidu od izbijanja pandemije.

Matt Halprin, globalni šef za sigurnosti na YouTubeu, rekao je da su dezinformacije o vakcinama globalni problem.

"Dezinformacije o cjepivima pojavljuju se globalno, pojavljuju se u svim zemljama i kulturama", rekao je.

Halprin je dodao da su laži o cjepivu protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), za koje se pogrešno pripisuje da izazivaju autizam, primjer pogrešnih informacija na koje će YouTube ciljati.

“Još postoji mnogo izazova oko MMR-a i ljudi se raspravljaju uzrokuje li to autizam. I kao što znamo, nauka je vrlo jasna da vakcine ne uzrokuju autizam”, rekao je.

Halprin je rekao da će se zabrana primijeniti, na primjer, i na sadržaj u kojem se tvrdi da vakcine protiv Covida izazivaju rak, neplodnost ili sadrže mikročipove.

(Izvor: The Guardian)