Ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin izjavio je u srijedu kako je pred sve većim krizama u svijetu vrlo važno sačuvati stabilnost na Balkanu, javlja Anadolu.

U okviru sesije “Shuttle Diplomacy Talks” na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) gost predavač bio je ambasador Turkiye u BiH Girgin, koji je govorio o temi “Pogledi Turkiye na Balkan”.

U kratkoj izjavi za Anadolu prije početka obraćanja studentima IUS-a, Girgin je kazao kako mu je drago što ima priliku danas govoriti studentima.

Podvukao je kako Turkiye nastavlja biti podrška miru i stabilnosti na Balkanu.

"Vrlo je važno održati stabilnost na Balkanu pred sve većim krizama u svijetu. Kao što znate, Turkiye i dalje nastavlja biti podrška miru i stabilnosti u regiji sa svojim različitim mehanizmima i svom svojom prisutnošću. Nastavit ćemo raditi u tom smjeru", poručio je Girgin.

U obraćanju studentima podsjetio je kako njegova zemlja ove godine obilježava i svoj vrlo značajan jubilej, 100 godina od formiranja moderne Republike.

Kazao je kako je i Turkiye i sama balkanska zemlja, ali isto tako i zemlja Mediterana i Bliskog istoka.

Govoreći o vezama Turkiye sa Balkanom, Girgin je podsjetio kako značajan broj ljudi sa ovih prostora danas živi u Turkiye. Samo u kontekstu Bosne i Hercegovine riječ je o oko pet miliona građana koji su porijeklom iz te zemlje, što je, kako je rekao, važan segment u odnosim Turkiye s regijom.

Govoreći o napetostima u Bosni i Hercegovini i važnosti očuvanja mira i stabilnosti, Girgin je kazao kako je važno da odluke i rješenja u BiH donose lokalni zvaničnici.

Ambasador je također odgovarao na pitanja studenata o aktuelnim krzinim područjima u svijetu, prvenstveno pitanjima Ukrajine i Palestine, zatim o procesu članstva Turkiye u Europskoj uniji, kao i drugim temama.