Vlada Kosova je danas proglasila 11. juli za Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici, javlja Anadolu.

Na sjednici Vlade koja je počela minutom šutnje u čast žrtvama genocida u Srebrenici, kosovski premijer Albin Kurti je kazao da se Kosovo priključuje Danu sjećanja na osnovu Rezolucije Skupštine Kosova kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, te u skladu sa Rezolucijom Evropskog parlamenta i Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Sjećamo se 8.372 muškarca i dječaka Srebrenice koje su srpske snage ubile u najvećem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata. Srpska vojska je prošle sedmice prodefilovala u Prijedoru bez dozvole bosanske države samo četiri dana prije obilježavanja genocida u Srebrenici“, rekao je Kurti.

Istakao je da je proglašenje 11. jula za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici plemenita i odgovarajuća akcija u ime Kosova i želje za pravdom i mirom.

„Ovo je dokaz naše želje za pravdom i mirom, da se ono što se dogodilo ne zaboravi i ne ponovi nigdje u svijetu“, naglasio je Kurti.

Zamjenica premijera iz bošnjačke zajednice Emilija Redžepi obrazlažući prijedlog da se datum 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici rekla je da 11. juli treba da služi očuvanju istine i mira.

“Neka ovaj dan bude trajni podsjetnik za našu zajedničku patnju i tugu, našu snagu da gradimo svjetliju budućnost i našu posvećenost očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava”, kazala je Redžepi.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić kazao je da zločine i genocid ne treba generalizovati na narod, već na pojedinačne počinioce.

“Vrlo je bitno da zločin i genocid ima svoje ime i prezime, da ne smijemo ni na koji način generalizovati na određeni narod ili zemlju, nego na individualne počinioce koji su to radili ne misleći dobro ni žrtvama, ni svom narodu”, rekao je Rašić.

Poslanici Skupštine Kosova su u julu 2021. godine usvojili Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.