Evropska unija treba hitno da razvije novu viziju o Zapadnom Balkanu i da među prioritetima ima proširenje, izjavila je u utorak italijanska premijerka Giorgia Meloni, piše danas portal Euractiv.

Meloni se oglasila u videoporuci tokom konferencije u Trstu pod nazivom „Italija i zapadni Balkan: rast i integracija“ koju je na inicijativu ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade Antonija Tajanija organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova.

Konferencija je dio vladinog programa za ubrzanje procesa pridruživanja zemalja zapadnog Balkana i „dovođenje više Italije“ u region kroz ulaganja u „strateške sektore“.

- Italijanska vlada je tu i spremna je da učini svoj dio kako bi ojačala prisustvo italijanskih kompanija na Balkanu - naglasila je Meloni.

Događaju su prisustvovali različiti akteri kao što su Enac, Italijanska uprava za civilno vazduhoplovstvo, Fincantieri, kompanija za gradnju brodova u zemlji, i banka Intesa SanPaolo.

Tajani je tokom konferencije objasnio da Vlada ima za cilj da podstakne ulaganja italijanskih kompanija na Zapadnom Balkanu kako "ne bi ostavila previše prostora drugim zemljama koje bi mogle da iskoriste priliku za ekonomski rast."

- Ako smo politički prisutni, sa svojim kompanijama ali i sa mirovnim trupama, nema opasnosti da drugi zauzmu prostor. Ne postoji samo Rusija, mnogi su zainteresovani za Balkan. Zato Italija i Evropa moraju biti prisutnije - rekao je Tajani.

To je ponovio i predsjednik uprave kompanije Fincantieri, Claudio Graziano.

- Balkanske zemlje ili će postati više evropske ili rizikuju da potpadnu pod uticaj drugih sila. Ako sada odete na Balkan, vidjet ćete jake turske zajednice, jake kineske interese i ruski prodor - rekao je Graziano.

Stabilnost Zapadnog Balkana je također ključna za rješavanje problema neregularnih migracija dok tokovi prolaze kroz region preko Turkiye.

Tajani je također naglasio da vlada želi region "u evropskoj orbiti" i evropskom tržištu. Pitanje koje je "nažalost usporilo posljednjih godina jer ga neke evropske zemlje nisu smatrale prioritetom", ali je ponovo postalo aktuelno zahvaljujući Ukrajini, rekao je ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

Na skupu je govorio i evropski komesar za proširenje Olivier Varhelyi, koji je pozvao Italiju da se "jače promovira" na Zapadnom Balkanu i u EU.

- Cilj razvoja lokalnih ekonomija i otvaranja novih radnih mjesta na Balkanu, kao iu Italiji, moguć je kroz trgovinsku liberalizaciju, eliminaciju trgovinskih barijera i promociju investicija u zemljama Zapadnog Balkana - rekla je podsekretarka za italijansku privredu Sandra Savino.

Trgovinska razmjena između Italije i zemalja Zapadnog Balkana iznosi 14 milijardi eura, uključujući i sa članicama EU Hrvatskom i Slovenijom, kandidatima za članstvo Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te potencijalnim kandidatima Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.