U uvodnom obraćanju ministar Hadžović podsjetio je kako je Vlada na prijedlog Ministarstva dala saglasnost da se svim studentima, koji su aplicirali na objavljeni konkurs i ispunili formalno-pravne uvjete, dodjeli stipendija ili subvencija smještaja u studentske domove za akademsku 2021/2022. godinu.

“Na zadovoljstvo svih nas i ove godine nastavljamo s dobrom praksom i podržavamo naše studente. Ove akademske godine pravo na prvu stipendiju i subvenciju ostvarila su 984 studenta. Od navedenog broja 949 studenata koristit će pravo na stipendiju, dok je njih 35 ispunilo uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima. Uključujući ovogodišnje stipendije i subvencije smještaja, Hercegovačko-neretvanski kanton ukupno stipendira oko 2.700 studenata. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Vlada HNK ovakvim pristupom žele pokazati svoju maksimalnu opredijeljenost da kroz različite projekte, proaktivnom politikom utiču na podršku i razvoj visokog obrazovanja, te poboljšaju uvjete studentskog standarda, u okviru kojih je i dodjela stipendija i subvencija smještaja. Također, cilj je da svaki naš student iz HNK ima neku stipendiju, bilo od Kantona ili nekih drugih stipenditora“, kazao je ministar Hadžović.

Premijer Herceg je istaknuo da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odgoj i obrazovanje postavila je kao jedan od najbitnijih prioriteta u svome radu. Uz brojne, do sada poduzete aktivnosti na poboljšanju materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika i uvjeta obrazovanja, te kvalitete same nastave (obnova škola i školskih sportskih dvorana, prijevoz učenika, kolektivni ugovori, asistenti u nastavi…), Vlada posebnu pažnju posvećuje visokom obrazovanju.

“Od početka mandata, uz redovitno financiranje Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta 'Džemal Bijedić', sistemski smo povećavali i broj stipendija i subvencija smještaja u studentske domove s konačnim ciljem da sve studente obuhvatimo tim projektom. Ove godine prvi put za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja Hercegovačko-neretvanske županije izdvojeno je 269.600,00 KM. Također, potpomognut je i  rad oba sveučilišta u Mostaru s ciljem profesionalnoga nadograđivanja mladih naučnika i asistenata. Na ovogodišnjem konkursu za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, svi studenti koji zadovoljavaju postavljene uvjete dobili su stipendiju ili subvenciju. Na taj način došli smo do brojke od oko 2.700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim  domovima, te za to izdvajamo oko 3,3 miliona KM“, kazao je Herceg.

“Vrlo sam zahvalna na ovoj stipendiji zato što ona ne predstavlja samo finansijsku podršku, nego i prepoznavanje mog truda i zalaganja u prošlosti i motivaciju za budućnost“, kazala je Ena Haznadar, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dodjela stipendija i za ovu akademsku godinu potvrda je kontinuiranog ulaganja Vlade i Ministarstva u visoko obrazovanje i neupitne opredijeljenosti stalno raditi na poboljšanju kvalitete studentskog standarda.