U obrazloženju se podsjeća da je u oktobru prošle godine Vlada Federacije BiH dala saglasnost Elektroprivredi BiH za dodjelu sponzorskih sredstava Košarkaškom savezu BiH od 110.000 KM. Uz danas odobrena dodatna sredstva, ukupni iznos finansijske podrške Košarkaškom savezu BiH iznosi 227.000 KM.

Vlada Federacije BiH dala je prethodnom odlukom saglasnost Elektroprivredi BiH za dodjelu 110.000 KM Košarkaškom savezu BIH za aktivnosti muške i ženske košarkaške reprezentacije, uključujući učešće tih reprezentacija na Evropskom prvenstvu (Eurobasket 2022. za muškarce), te kvalifikacijama za Svjetsko i Evropsko prvenstvo od oktobra 2021. do septembar 2022. godine, kao i za druge aktivnosti reprezentativnih selekcija u istom periodu.

Evropsko prvenstvo za košarkaše, 41. po redu, počinje danas, a ovoga puta domaćini su četiri države, kao i prije pet godina kada je posljednji put odigran Eurobasket. Utakmice grupne faze Eurobasketa 2022 igrat će se u Gruziji, Italiji, Njemačkoj i Češkoj. Domaćin završnice turnira bit će glavni njemački grad Berlin.