Nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako je sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede BiH i Upravnog odbora te da su pozvali i Sindikat rudara.

"Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem" kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao kako su na sastanku iznijeli  zahtjeve sindikata te analizirali svaki od osam istaknutih zahtjeva.

"Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps" kazao je federalni ministar, istaknuvši kako su neki od zahtjeva prihvatljivi odmah ali i da dalje treba pregovarati.

"Zahtjev za smjenu direktora rudnika su neprihvatljivi i tu se treba razgovarati. Zadnja dva oglasa za prijem direktora nije se niko prijavio. Iz ostalih tačaka će doći možda neka druga rješenja" rekao je ministar Džindić.

Dio rudara noć je proveo ispred zgrade Vlade FBiH, gdje su probdjeli uz zapaljene vatre i ogrnuti u deke koje su im dostavljene.

Rudari sedam rudnika u FBiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, okupili se jučer na protestu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku, te su istaknuli osam zahtjeva uz obrazloženje kako neće obustaviti proteste dok ti zahtjevi ne budu ispunjeni.