Više od polovine američkih studenata podržava pokret Bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS), pokazalo je službeno istraživanje koje je provelo izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Istraživanje, navodi izraelski Ynet News, pokazalo je da 48 posto američkih studenata podržava Izrael u svakom pogledu, 49 posto vidjelo je kampanju za bojkot, dok je 56 posto podržavalo bojkot Izraela sve dok on i dalje oduzima teritoriju Palestincima. U taj procenat uključeni su studenti koji podržavaju Izrael, ali također vjeruju da bi ga trebalo u određenim segmentima bojkotirati, pokazalo je istraživanje provedeno na 513 studenata.

Prema istraživanju, 50 posto studenata izjavilo je da generalno pozitivno gleda na Izrael u poređenju s 36 posto onih koji su rekli da nemaju pozitivan pogled na tu zemlju.

Zvaničnici spomenutog ministarstva rekli su da rezultati nisu loši "jer studenti imaju tendenciju da budu ekstremniji u svojim političkim stavovima". Dodali su da što su studenti stariji, to pozitivniji stav imaju o Izraelu kao visokotehnološkoj i demokratskoj državi.

Međutim, Ynet News je izvijestio da su izraelski zvaničnici uznemireni nalazima i naznačili da BDS pokret ima značajan utjecaj na mlađu populaciju.