Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je hitan sastanak u ponedjeljak kako bi raspravljalo o situaciji u Gazi, pri čemu je nekoliko članova izrazilo zabrinutost zbog situacije uprkos primirju između Palestine i Izraela nakon tri dana smrtonosnih dejstava.

Govoreći putem videoveze na početku sastanka, izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland upozorio je da će nastavak neprijateljstava imati "poražavajuće" posljedice.

"Primirje je krhko", upozorio je.

Ruski ambasador Vasilj Nebenzia istaknuo je da je Vijeće "duboko zabrinuto ovakvim razvojem događaja, koji bi mogao dovesti do obnove potpunog vojnog sukoba i daljnjeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi".

Izrael je u petak pokrenuo snažno bombardiranje položaja Palestinaca u Gazi, a druga strana je odgovorila ispaljivanjem više od 1.000 raketa prema izraelskoj vojsci.

To je bio najgori sukob u Gazi od 11-dnevnog rata prošle godine.

Primirje sklopljeno uz posredovanje Egipta u nedjelju okončalo je intenzivne sukobe u kojima su poginule 44 osobe, uključujući 15 djece, a 360 ih je ranjeno u enklavi, prema podacima Ministarstva zdravstva Gaze.

Obje strane su zadržale pravo odgovora ako dođe do kršenja prekida vatre.

Wennesland je rekao da je UN-ova procjena nasilja u toku, ističući da je "oko 20 posto" od približno 1.100 raketa koje su ispalile naoružane palestinske grupe palo unutar Pojasa Gaze.

Uoči sastanka, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan pozvao je Vijeće da stavi "punu odgovornost na islamski džihad", optužujući grupu koja podržava Iran da koristi stanovnike Gaze kao "živi štit".

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield podržala je "pravo Izraela da brani svoj narod od terorističkih prijetnji", dok je palestinski ambasador Rijad Mansur osudio izraelsku, kako kaže, neopravdanu agresiju.

"Koliko još djece moramo pokopati dok neko ne kaže da je dosta?", upitao je Mansur.