Ruski nacrt Rezolucije o humanitarnoj pomoći Ukrajini, koji je predstavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, nije prihvaćen jer nije dobio potrebnih devet glasova podrške, javlja Anadolu Agency (AA).

Samo je Kina podržala ruski nacrt rezolucije, a 13 zemalja su ostale suzdržane.

Dok je Generalna skupština UN-a održavala sjednicu na kojoj je skrenuta pažnja na humanitarne posljedice rata u Ukrajini, Rusija je, uz obrazloženje da je ova sjednica "politizirana", Vijeću sigurnosti UN-a iznijela prijedlog rezolucije.

U ruskom nacrtu rezolucije je navedeno da se izražava "zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije" u Ukrajini.

Nacrt rezolucije u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a podržali su samo Rusija i Kina. Ruski prijedlog rezolucije nije prihvaćen jer nije dobio potrebnih devet glasova.

Da bi prijedlog rezolucije bio prihvaćen u Vijeću sigurnosti UN-a mora imati podršku najmanje devet glasova te da pet stalnih članica ne uloži veto.

U nacrtu rezolucije, u kojem se najoštrije osuđuju napadi na civile i izražava zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije, uopće se ne spominje ko je odgovoran za napade u Ukrajini.

S druge strane, Generalna skupština UN-a raspravlja o novoj rezoluciji kojom će se povećati diplomatska izolacija Rusije i kojom se skreće pažnja na humanitarne posljedice rata u Ukrajini i poziva na snažniju pomoć.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Prema procjenama UN-a najmanje 977 civila u Ukrajini ubijeno je tokom rata, a 1.594 ranjeno. Iz UN-ove agencije za izbjeglice saopćeno je da je više od 3,6 miliona ljudi izbjeglo iz Ukrajine.