Desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) sinoć je za dlaku propustila pobjedu na izborima u njemačkoj saveznoj pokrajini Brandenburg, tri sedmice nakon što je ostvarila napredak u dvije druge regije.

Ovi izbori su naširoko tumačeni kao referendum o saveznoj vladi Olafa Scholza uoči općih izbora sljedeće jeseni, a njegova Socijaldemokratska partija (SPD) izgleda da je vratila vodstvo nad antiimigrantskim populistima, koji su bili na putu da po prvi put osvoje vlast u ovoj pokrajini.

Prema izlaznim anketama, rezultat je bio vrlo tijesan, s SPD-om koji je osvojio 31,3% glasova u odnosu na 29,5% za AfD, pri čemu su obje stranke ostvarile rast od 5 do 6 postotnih poena u odnosu na prošle izbore.

Novoosnovani „lijevi konzervativni“ Savez Sahre Wagenknecht (BSW), prokremaljska stranka koja je pozivala na prestanak vojne pomoći Ukrajini, izgleda da je osigurala 12% glasova, čime postaje vjerovatan kandidat za novu administraciju.

Uz puno toga na kocki na ovim izborima, odziv birača bio je visok, čak 74%.

Dietmar Woidke iz SPD-a, koji vodi Brandenburg već 11 godina, pojačao je ulog obećanjem da će podnijeti ostavku ako AfD pobijedi njegovu stranku, što je viđeno kao rizičan potez zasnovan na njegovoj popularnosti kao "oca pokrajine".

AfD, koji je u Brandenburgu klasificiran kao desničarska ekstremistička organizacija od strane domaćih obavještajnih agencija, također je pozvao Scholza da podnese ostavku u istim okolnostima.

Woidke je čak isključio Scholza iz svoje izborne kampanje – uprkos tome što on i njegova supruga žive u glavnom gradu pokrajine, Potsdamu – bojeći se negativnog utjecaja njegove prisutnosti. SPD upravlja ovom pokrajinom od ponovnog ujedinjenja 1990. godine.

Sve oči bile su uprte u Brandenburg, jednu od najmanjih njemačkih pokrajina po broju stanovnika, nakon što je AfD ostvario značajne rezultate ovog mjeseca u Tiringiji, gdje je osvojio oko 33% glasova, i u Saksoniji, gdje je za dlaku bio drugi iza konzervativnog CDU-a s 27,5%.

Na izbornoj zabavi SPD-a u Brandenburg, u restoranu Stara Pošta blizu državnog parlamenta u Potsdamu, bilo je veselje kada su stigli prvi rezultati, nakon sedmica nervozne kampanje.

Woidke je svojim pristalicama rekao da je oprezno olakšan, "s obzirom na početnu poziciju u kojoj smo se nalazili".

"Rekli smo da ćemo se uhvatiti u koštac s ovim izazovom i da nam je cilj od početka bio osigurati da naša zemlja ne dobije veliki smeđi pečat", rekao je, aludirajući na boju povezanu s desnicom. Ali pozvao je članove SPD-a da "uspore s euforijom" dok ne dođu konačni rezultati.

U glavnom sjedištu stranke, Willy Brandt House u Berlinu, generalni sekretar stranke Kevin Kühnert rekao je da je "prerano" za "osjećaje olakšanja ... trebat će nekoliko sati da se dobiju potpuni rezultati, zbog čega se još uvijek suzdržavam", rekao je.

Govoreći iz New Yorka, gdje prisustvuje sastancima UN-a, Scholz je rekao da je raspoloženje u sjedištu stranke, gdje je telefonirao članovima stranke, bilo "dobro, naravno".

Neki članovi stranke govorili su o Woidkeovom "ogromnom povratku" i rekli da će to odrediti ton prije federalnih izbora sljedeće jeseni, dok su izrazili frustraciju što je dao širok zaobilaz nacionalnoj stranci. Postoje šire zabrinutosti da će Woidkeova pobjeda biti viđena kao rezultat isključivanja Scholza.

Na izbornoj zabavi AfD-a u Marquardtu, sjeverno od Potsdama, Hans-Christoph Berndt, glavni kandidat stranke, izjavio je da je njegova stranka "pravi pobjednik" večeri.

Stranka je izgleda osigurala jedan od tri glasa u pokrajini "uprkos kampanji agitacije i klevete" protiv AfD-a, rekao je, nazvavši rezultat "konsolidacijom podrške". Na Telegram kanalima, pristalice su govorile o "tijesnoj utrci" i rekle da će "vatreni zid" koji su uspostavile mainstream stranke biti teško održati kako stranka nastavlja rasti u snazi. Ispred mjesta održavanja okupili su se protivnici AfD-a.

AfD je bio gotovo izjednačen sa SPD-om u pokrajini, pojasu urbanih i ruralnih zajednica koje okružuju Berlin, i vodio je u anketama prethodnih 12 mjeseci. SPD je u posljednjim danima značajno smanjio razliku.

Prema izlaznim anketama, konzervativni CDU osvojio je samo 12%, što je najgori rezultat u povijesti pokrajine. Zeleni, za koje se predviđalo da neće preći prag od 5%, suočavali su se s neizvjesnošću hoće li ponovno ući u parlament, s izlaznim anketama koje su pokazivale da stranka ima samo 4,6%.

FDP, kao i Zeleni, partneri u sve nestabilnijoj tročlanoj saveznoj vladi, izgleda da su dobili manje od 1%. Krajnje lijeva stranka Die Linke, sa 3%, izgledala je kao da neće ući u parlament.

Međutim, u BSW kampu bilo je slavlje. Mnogi njeni članovi odvojili su se od stranke Die Linke kako bi u januaru osnovali novu stranku.

( The Guardian)