Osnivači i ciljevi

Henry Jarvis Raymond, poznati novinar i političar, zajedno sa bivšim bankarom Georgeom Jonesom, pokrenuo je ovaj list s ciljem da pruži konzervativan, ali i radikalan pogled na pitanja od javnog interesa.

U uvodnom članku, osnivači su naglasili da će list biti konzervativan tamo gdje je to potrebno za javno dobro, ali i radikalan u pitanjima koja zahtijevaju promjene.

Brzi uspon

Prvi broj je štampan u podrumu na adresi 113 Nassau Street u New Yorku.

List je brzo stekao popularnost, posebno među konzervativcima, i do devetog broja imao je tiraž od deset hiljada primjeraka. Ovaj brzi uspon svjedoči o kvalitetu i relevantnosti sadržaja koji je pružao.

Cijena: Prvi broj je koštao jedan cent, što je bilo pristupačno široj publici i pomoglo u brzom širenju tiraža.

Broj stranica: Prvi broj je imao četiri stranice.

Format stranica: Stranice su bile u formatu broadsheet, što je standardni format za novine tog vremena, karakterističan po velikim dimenzijama i omogućavanju objavljivanja detaljnih članaka i ilustracija.

Promjena imena i dalji razvoj

Godine 1857. list je promijenio ime u The New-York Times, a kasnije je iz naziva izbačena i crtica. Tokom Američkog građanskog rata, list je objavljivao dodatne nedjeljne brojeve kako bi čitaocima pružio dodatne informacije o ratu.

U 1870-im godinama, list je stekao nacionalno priznanje zbog agresivnog izvještavanja o korumpiranom političaru Williamu M. Tweedu.

Pulitzerove nagrade

Novinari i osoblje lista The New York Times osvojili su ukupno 132 Pulitzerove nagrade. Prvu nagradu osvojili su 1918. godine za javnu službu, posebno za opsežno izvještavanje o Prvom svjetskom ratu. Od tada, list je osvojio više Pulitzerovih nagrada nego bilo koja druga organizacija.

Mnogi poznati književnici su pisali za The New York Times tokom godina, uključujući: Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald,Toni Morrison, John Steinbeck

Uticaj na novinarstvo

The New York Times je postao jedan od najuticajnijih listova u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta.

Poznat je po svojoj posvećenosti istraživačkom novinarstvu i izvještavanju o važnim globalnim događajima. Njegova posvećenost istini i objektivnosti postavila je standarde za novinarstvo širom svijeta.