Agencija “Bayt Mal Al Quds“ u subotu je uspostavila nagradu za novinarsku izvrsnost u čast palestinske novinarke, ubijene dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Agencija “Bayt Mal Al Quds“ objavila je u saopćenju da će prvi ciklus nagrade nositi ime novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Žiri za dodjelu nagrade činit će marokanski i palestinski medijski stručnjaci.

Abu Akleh (51) je 11. maja pratila izraelski vojni napad u blizini izbjegličkog kampa Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali kada je ubijena. Palestinski zvaničnici i njen poslodavac Al Jazeera izjavili su da su je ubile izraelske snage.

Agencija “Bayt Mal Al Quds“ inicijativa je preminulog kralja Maroka Hassana II koju je prihvatila Organizacija islamske saradnje (OIC) u decembru 1995. godine i službeno je započela svoj rad u julu 1998. godine.

Agencija sa sjedištem u Maroku ogranak je Komiteta Al-Quds osnovanog 1975. godine i kojim stalno predsjedava kralj Maroka s ciljem zaštite Al Qudsa / Jerusalema i njegovih muslimanskih svetih mjesta.

Djeluje i kao finansijska institucija specijalizirana za humanitarni i socijalni rad i predvodi niz projekata u Al Qudsu u oblasti zdravstva, obrazovanja, stambenih pitanja, prava žena, omladine i djece, kao i pružanje posebnih aktivnosti i programa za ugrožene kategorije građana.