Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je na svečanosti u Domu Oružanih snaga u Sarajevu dodijelio muraselu novom vojnom muftiji Nesib-ef. Hadžiću.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisul-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Murasela se daje licima koja posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici.

Svečanosti dodjele murasele prisustvovali su i zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, bivši vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, kao i drugi predstavnici Islamske zajednice, Ministarstva odbrane, brojni gosti.

„Živimo u vremenu otvorenih sukoba velikih sila i moralne krize čovječanstva, kako pojedinaca tako i zajednica, i to u mnogim segmentima života. Stoga je prisustvo vjerskih autoriteta u javnim ustanovama, a posebno u vojnim strukturama, iznimno važno, budući da ti autoriteti razvijaju i njeguju najuzvišenije vrline pojedinačnog i društvenog života ljudi. Duboko smo uvjereni da iskren odnos prema moralnim vrijednostima koje baštine sve religije može da oplemeni dušu i život svakog pojedinca i učine ga boljim i korisnijim članom zajednice“, kazao je, između ostalog, reisul-ulema.

Poručio je da svi trebamo da se brinemo o sigurnosti naše zemlje, da je gradimo i činimo lijepom i ugodnom za život.

„Posebno  treba da učinimo sve da ohrabrimo mlade da ostanu da žive u svojoj domovini i budu ponosni vojnici u Oružanim snagama, da se raduju svojim dobrim rezultatima dok se obučavaju da je čuvaju“, naglasio je on.

Govoreći o muftiji Hadžiću, naglasio je da ga krase predanost, zalaganje i odgovornost.

„Dobar je organizator, s posebnom sklonošću za komuniciranje i poticanje saradnika na akciju i ustrajnost. Uvjeren sam da će nastaviti unapređivati vjerski život i razvijati Vojno muftijstvo, te ostvariti kvalitetnu saradnju sa svima u Oružanim snagama  i  Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine“, poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je na osnovu menšure svečano uručio muraselu novom muftiji vojnom i ogrnuo ga novim džubetom, što ima važno simbolično značenje u tradiciji inauguracije vjerskih autoriteta.

Muftija Hadžić poručio je da će, zajedno s vojnim imamima, doprinositi jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju različitosti te odgovornosti za njegovanje ovih vrijednosti.

„Radit ćemo odlučno i hrabro, koristeći se svim svojim vještinama i znanjima. Pred Ministarstvom i Oružanim snagama su izazovi evropskih integracija i članstva u NATO savezu. Na tom ćemo putu, zajedno s vojnim imamima, učiniti sve što je neophodno. U koordinaciji sa predstavnicima zakonom priznatih crkava i vjerskih zajednica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, radit ćemo na donošenju pozitivnih normativnih akata kojima bi se upotpunila prava kako muslimana tako i pripadnika drugih vjerskih zajednica“, izjavio je muftija.

Pozvao je ministra odbrane Bosne i Hercegovine, generale i sve uposlene u sistemu odbrane, da ga podrže u onome što je dobro, a što neposredno ili posredno doprinosi jačanju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Ali vas pozivam i da me, u slučaju ako pogriješim, na vrijeme upozorite. Svoju misiju ću izvršavati bogobojazno i strpljivo, zalažući se za dobro muslimana pripadnika Ministarstva  odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a ujedno i za dobrobit svih čestitih ljudi u Ministarstvu i Oružanim snagama, kao i u našoj domovini u cjelini“, poručio je muftija Nesib-ef. Hadžić.

U obraćanju prisutnim bivši vojni muftija Hadis-ef. Pašalić kazao je da mu je kur'anski ajet „Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici...“ bio moto, snaga i inspiracija u radu tokom obavljanja časne i odgovorne uloge vojnog muftije.

„Znao sam da i pored iskustva kojeg sam ponio iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, da sa najboljim sinovima domovine branim svoj toprak - na što sam iznimno ponosan - i petnaest godina iskustva rada u ulozi glavnog imama u vojnoj strukturi, rad vojnog muftije je sasvim nešto drugo, veće i odgovornije breme. Imao sam to na umu, jer nositi to breme znači da će vaš posao biti stalno izložen javnosti i da će biti na različit način valoriziran. Ali, umnogome je lakše, umirujuće, kada je čovjek svjestan Boga, kada slijedi uzoritu praksu Muhammeda, a.s., i zna da će taj posao kod vjernika biti na ispravan način primljen i vrednovan“, kazao je muftija Pašalić.