Penzionisani viši oficir Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) upozorio je na gomilanje egipatske vojske na Sinaju od 2004. godine, a posebno od 2008. godine.

Potpukovnik Eli Dekel, specijalizovan za infrastrukturne sisteme u arapskim zemljama, objavio je izvijštaj na web stranici Nziv news.

Dekel je počeo da istražuje svoj izveštaj "Koncept mira s Egiptom koji nije razmatran" i da istražuje ovo pitanje prije šest godina, i došao je do opasnog zaključka. Od 2014. godine, rekao je on, egipatska vojska značajno je proširila svoju vojnu infrastrukturu na Sinaju.

“U 2014. godini, nakonsvrgavanja Muslimanske braće s vlasti, ubrzana je izgradnja vojne infrastrukture na Sinaju, a istovremeno je počeo besmisleni proces kupovine naprednog oružja”, napisao je Dekel.

“Ovaj proces je doveo do toga da se egipatska vojska postane 12. najmoćnija armija na svijetu te nadmaši Izrael koji je na 18. mjesto u svijetu.”

„Zabrinjavajuće pojave značajnog jačanja snaga egipatske vojske i intenzivne izgradnje vojne infrastrukture, posebno na Sinaju i na oba fronta [Sueskog] kanala, ne zabrinjavaju javnost u Izraelu, uključujući više vojne veterane s kojima sam razgovarao u akademskim istraživačkim institutima, komentatori i novinari, uključujući novinare iz vojnih poslova koje izraelski sigurnosni sistem hrani konceptom da, nakon što je Egipat dobio posljednji pedalj Sinaja od Izraela, nema interes da se naudi Izraelu. Međutim, istina je upravo suprotno, neprijateljski odnosi (poznati kao hladni mir) rastu i Egipat održava sigurnosnu saradnju s Izraelom, što je sada zabranjeno objavljivati.”

Penzionisani izraelski oficir kritikovao je političko i bezbjednosno rukovodstvo u Izraelu zbog toga što Egipat tretira kao prijateljsku zemlju, a ne kao neprijatelja.

Naglasio je da to predstavlja sigurnosnu prijetnju Izraelu, te da Izrael treba usmjeriti vojne resurse kako bi se zaštitio od te prijetnje.

Dekel je također upozorio na ponavljanje Oktobarskog rata 1973. i neuspjeha izraelske obavještajne službe da predvidi iznenadni napad Egipta na Izrael. Objasnio je da kada se intelektualci i oni koji se zanimaju za egipatska pitanja u Izraelu pitaju o opasnosti koju predstavlja egipatska vojska jačanjem svoje vojne moći, koriste sljedeće izgovore:

  • Egipat se jača zbog prijetnje Etiopije da će ukrasti vodu rijeke Nil iz Egipta.
  • Egipat se jača zbog prijetnje frakcije sa sjedištem u Tripoliju u Libiji (frakcija u Bengaziju koju kontrolira feldmaršal Khalifa Haftar, koji je saveznik Egipta).
  • Egipat teži da vodi Afriku i arapsku naciju, a oružje ima za cilj da pokaže svim zemljama svijeta veličinu i status Egipta.

On je, kaže Dekel, svojim izvještajem opovrgao sve navedene tvrdnje, ističući da Egipat predstavlja sigurnosnu prijetnju Izraelu i da se stalno priprema za neku vrstu budućeg rata protiv okupacione države.

“Čak i ako su moje procjene ratnih namjera Egipta u osnovi pogrešne”, zaključio je, “a egipatski predsjednik Al-Sisi je mislio samo dobro o Izraelu, čak mi se i tada čini da je nedostatak pripremljenosti izraelske vojske za potencijalnu vojnu konfrontaciju s Egipat predstavlja kriminalni nemar.”