Istražujući masovne grobnice oko bolnica Nasser i Al-Shifa palestinski zvaničnici civilne odbrane otkrivaju  užasavajuće detalje. Pripadnik Civilne odbrane Mohammed Mughier rekao je da je 10 tijela pronađeno vezanih ruku, dok su na drugima još uvijek bile pričvršćene medicinske cijevi, što ukazuje da su možda bila živa zakopana.

Mughier je također utvrdio da su rođaci identificirali samo 65 tijela jer mnoga nije bilo moguće prepoznati zbog raspadanja, sakaćenja, mučenja. Preko 400 tijela do sada je izvučeno iz masovnih grobnica u i oko velike bolnice u Khan Younisu u Gazi, rekli su humanitarni radnici.

Tri masovne grobnice sa stotinama tijela, većinom žena i djece, otkrivene su u bolnici Nasser, saopćile su grupe za pomoć za Sky News Arabia.

Šef Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Volker Turk, pozvao je na "nezavisnu, efikasnu i transparentnu istragu" uzroka smrti ovih ljudi.

U isto vrijeme, u sjevernom dijelu Pojasa Gaze glad je sve strašnija, rekao je jučer zamjenik šefa UN-a za hranu, apelirajući na veći obim i raznovrsnost pomoći koja će biti dostavljena u enklavu i da Izrael dozvoli direktan pristup iz svoje luke Ashdod preko prijelaza Erez.

Izrael je prije tri sedmice obećao da će poboljšati pristup pomoći, uključujući ponovno otvaranje Ereza i omogućavanje korištenja luke Ashdod. Taj potez uslijedio je nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi SAD mogle postaviti uslove za podršku ako Izrael ne reagira.

"Svakako pozdravljamo te obaveze i neke od njih su djelimično provedene, ali to je daleko od dovoljnog. Potreban nam je obim i potrebna nam je raznolikost robe i zaista nam je potrebna dosljednost", rekao je.

"Glad još uvijek vlada u sjevernom dijelu Pojasa“.