Na mitingu vlasti u Banja Luci prije nekoliko dana prisustvovalo je prema objektivnim procjenama oko 8.000 pristalica režima i onih koji su to primorani biti. Pri tome je ključno za istaći da su te osobe dolazile organizovano, autobusima iz cijele Bosne i Hercegovine odnosno eniteta RS, pa i iz susjedne Srbije.

Pouzdano znamo da je preko teritorije Tuzlanskog kantona prešlo 34 autobusa iz nekoliko pravaca.

Uzevši u obzir podatak da Grad Banja Luka sa okruženjem ima oko 180.000 stanovnika, to dovoljno govori o (ne)zainteresiranosti javnosti i građana Banja Luke, ali i cijelog entiteta, za nacionalizam, separatizam, avanturizam i političko ludilo kojim sve nas truje Milorad Dodik.

Nervoza koju nacionalističke i šovinističke politike i političari, manjeg bosanskohercegovačkog entiteta i susjedne Srbije pokazuju u danima kada se priprema i izvijesno je donošenje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, potpuno je razumljiva.

Jednako tako “i pticama na grani” je jasno da se, kao nikada do sada, snažno i sigurno steže obruč oko separatista u Bosni i Hercegovini koji su godinama unazad ovu državu i sve njene građane, učinili taocem.

Pojedince, kreatore i nosioce takvih politika izjedaju sankcije, blokirani su im računi, budžetske rupe su sve veće, privreda na izdisaju, a izolacija, politička i ekonomska, poprima svjetske razmjere.

U takvoj atmosferi, jedini način opstanka (na vlasti) postaje nacionalistička retorika i konflikt.

Naravno, to nije razlog da ne pokažemo dodatnu dozu opreza i pažnje, jer “koga zmija ujede i guštera se boji”. 

Ali, niti je zmija to što je bila, niti se bilo ko plaši.

Vrijeme lakovjernosti, naivnosti i nepripremljenosti je davno prošlo vrijeme. Institucije i državni organi Bosne i Hercegovine na svim nivoima, u kooperaciji sa iskusnim patriotama, međunarodnim i drugim partnerima i savjesnim građanima, raspolažu i razmjenjuju sve relevantne informacije, pa i one bezbjedonosne.

I najvažnije, neupitno su spremne reagovati.

Informacije pak trenutno kažu da ne postoji razlog za zabrinutost!

Jako je važno međutim, ne davati povod niti alibi potencijalnim kreatorima haosa i tako ih legitimisati u tezi kako je Bosna i Hercegovina “greška”, nemoguća i nefunkcionalna država.

To i jeste njihov cilj!

Zbog toga smatramo razumnim uputiti apel prema svim slobodomislećim i savjesnim građanima da se suzdrže od bilo kakvih pojedinačnih reakcija, radikalizacije, kontra propagande i pamfleta, te posebno vaninstitucionalnih djelovanja. To se svakako odnosi i na bespotrebno “pokazivanja mišića” u fedralnom dijelu BiH, kakvim nerijetko svjedočimo u zadnje vrijeme posebno od strane neodgovornih javnih dužnosnika zarad jeftinih političko-patriotskih poena.

Takvi potezi i ponašanje mogu samo otežati normalan život, rad i svakodnevnicu onih koji nisu etnička ili vjerska većina u sredinama u kojima žive, naročito onim povratničkim.

Bosna i Hercegovina je država svih njenih naroda i građana. U nedavnoj se prošlosti branila i odbranila puškama. Danas se kao takva i brani i gradi pameću i mudrošću.

Bosna i Hercegovina će pobijediti!

(Facebook)