Uprava za hranu i lijekove SAD-a saopćila je u četvrtak da su tragovi virusa ptičjeg gripa pronađeni u 1 od 5 uzoraka pasteriziranog mlijeka, pružajući detaljniju sliku o tome koliko je zaliha mlijeka pogođena.

Testirano mlijeko potječe iz nacionalno reprezentativnog uzorka, a više pozitivnih rezultata dolazi od mlijeka u područjima sa zaraženim stadima mliječnih krava, saopćila je Federalna zdravstvena agencija. Portparol je odbio da kaže koliko je uzoraka testirano.

Od četvrtka, ptičji grip je otkriven u 33 stada u osam saveznih država, a Richard Webby, virusolog gripe u Dječjoj istraživačkoj bolnici St. Jude, rekao je da je broj pozitivnih uzoraka u skladu s brojevima koje je pregledao iz manjih skupova uzoraka.

"Ali broj se čini visokim ako je broj zaraženih farmi zaista samo 30-ak", napisao je Webby u e-poruci. "Jasno je da tamo ima više zaraženih životinja nego što je prijavljeno."

FDA je prvo saopćila u utorak da je pronašla fragmente virusa u komercijalno prodatom mlijeku, što je potaknulo Ministarstvo poljoprivrede da izda saveznu naredbu kojom se nalaže da se sve krave muzare testiraju na ptičju gripu prije nego što se transportiraju između država.

Zdravstveni službenici tvrde - a stručnjaci se slažu - da je pasterizirano mlijeko sigurno za piće. FDA je otkrila male komadiće virusa u mlijeku, ali virus nije u živom stanju.

„U ovom trenutku sve ukazuje na to da je pasterizacija efikasna“, rekao je dr. Andrew Bowman, veterinarski epidemiolog sa Univerziteta Ohio State.

FDA je u utorak rekla: "Do danas nismo vidjeli ništa što bi promijenilo našu procjenu da je komercijalna opskrba mlijekom sigurna." Sprovodi studije o efektima pasterizacije na virus ptičjeg gripa u mlijeku i očekuje da će rezultate objaviti u narednim danima.

Virus, soj ptičje gripe pod nazivom H5N1, zabrinjava službenike javnog zdravstva zbog visoke stope smrtnosti: više od polovine ljudi koji su oboljeli od ove bolesti je umrlo, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Međutim, virus se ne širi lahko među ljudima, i iako može uzrokovati tešku bolest, jedina dva slučaja prijavljena u SAD-u - jedan u trenutnoj epidemiji i jedan u 2022. - bila su blaga.

Zabrinutost je da bi jednog dana mogao mutirati na način da se lakše širi među ljudima.