Sarvar Bashirli, 33-godišnji Azerbejdžanac čija je fotografija sa dotrajalim automobilom inspirisala milione na pomoć žrtvama zemljotresa u Turkiye, izjavio je za Anadoliju da mu je bila čast posjetiti tu zemlju kako bi pomogao žrtvama zemljotresa i upoznati turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Bashirli, čija je fotografija na kojoj se vidi kako vozi automobil pretovaren sa pomoći za ljude pogođene zemljotresom u Turkiye, sa turskom zastavom na vrhu, obišla svijet, došao je u tursku istočnu provinciju Adiyaman kako bi dobrovoljno pomagao žrtvama zemljotresa.

"Vrlo je teško izraziti svoja osjećanja kada sam sreo turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana", rekao je Bashirli za Anadoliju, dodajući da je turskog lidera upoznao kada je pregledavao kontejnerske kuće u kojima su privremeno boravile preživjele žrtve zemljotresa.

Kako je kazao, u tom trenutku su ga preplavile emocije te je bio veoma uzbuđen.

"Jedva sam mogao da govorim. Za mene je kao čovjeka iz Karabaha velika čast i ponos što sam otišao u Turkiye i rukovao se sa turskim predsjednikom", rekao je Bashirli.

Vozeći svoj oronuli automobil iz 1981. godine preopterećen sa nekoliko dušeka na krovu, te sa gepekom napunjenim paketima i kutijama zbog kojih nije mogao zatvoriti vrata gepeka, Bashirli je odmah nakon zemljotresa odvezao pomoć u specijalni centar otvoren za prikupljanje pomoći u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.

Bashirli je u Turkiye stigao uz podršku Huseyina Buyukfirata, čelnika Tursko-azerbejdžanskog udruženja privrednika i industrijalaca (TUIB).

"Također sam poveo svoja dva rođaka sa sobom i svi zajedno učinili što smo mogli. Dali smo sve od sebe u Turkiye da na neki način podržimo ljude. Pomagali smo u podizanju šatora i u isporuci i distribuciji odjeće, hrane, grijalica i peći po selima", kazao je Bashirli.

Kako je istakao, kao volonteri TUIB-a zajedno s rođacima dijelio je pomoć iz Azerbejdžana.

"Obezbjeđivali smo mještanima sela koji žive u šatorima sve ono što im je trebalo. Pomoć je dolazila kamionima do distributivnih punktova i podijelili smo je žrtvama zemljotresa", rekao Bashirli.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Turkiye 6. februara porastao je na 45.089, saopštila je u srijedu Državna agencija za upravljanje katastrofama (AFAD).

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 pogodili su 6. februara 11 turskih provincija: Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye i Sanliurfu.

Više od 13 miliona ljudi u Turkiye je pogođeno potresima, kao i mnogi u sjeverozapadnoj Siriji.