Opustošena zemlja koja je izašla iz Drugog svjetskog rata imala je svega 1.000 visokoobrazovanih kadrova, dok je gotovo 80 posto njenog stanovništva bilo nepismeno. Početak rada Univerziteta u Sarajevu sa sobom je donio novi pristup naučnim procesima koji su iz temelja promijenili shvatanje problema života i rada kao i razvoja svih potencijala bosanskohercegovačkog društva. Za vrlo kratko vrijeme, na fakultetima, akademijama i naučnim institutima, nastajala su djela trajne vrijednosti koja su mijenjala paradigmu bosanskohercegovačkog društva. Upravo, zahvaljujući naučnoistraživačkom radu Univerziteta u Sarajevu u dosta kratkom vremenskom intervalu, iškolovali su se vrhunski inženjeri, ljekari, profesori i umjetnici čiji su rad i djelovanje u nekim segmentima nadilazili tadašnje evropske i svjetske standarde. To potvrđuje i činjenica da je naša industrija s vlastitim kapacitetima bila kadra proizvoditi najsofisticiranije industrijske komponente kao što su dijelovi za NASA-ine svemirske letjelice i separatori za nuklearne centrale.

Nakon brojnih iskušenja kroz koje je Univerzitet u Sarajevu prolazio kroz svoje postojanje zajedno sa svojim gradom i svojom zemljom, kao što su različite reforme, promjena društveno-političkog uređenja, ratna dešavanja u toku Agresije i mnogi drugi izazovi, danas opet predstavlja glavni generator razvoja našeg društva.

“Svoj 72. rođendan dočekujemo u punom zamahu integracijskih procesa koji će omogućiti usaglašene korake u stvaranju inspirativnog i atraktivnog okruženja za učenje, istraživanje i umjetnički rad čime ostvarujemo svoju osnovnu misiju, a to je prosperitet i progres društva”, saopćeno je iz Univerziteta Sarajevo.

U okviru obilježavanja 72. godišnjice Univerziteta u Sarajevu planirano je održavanje niza manifestacija koje će biti upriličene tokom svečanih decembarskih dana Univerziteta, među kojima su promocije doktora nauka i umjetnosti, zatim promocija diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, te promocija profesora emeritusa.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu će također u narednom periodu održati niz koncerata, a započet će koncertom sjećanja na profesora Davida Kamhija 2. decembra. Osim tog kocerta u periodu od 2. do 21. decembra bit će održano još šest koncerata.