U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 31.726 Palestinaca, dok je 73.792 povrijeđeno

Portparol Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) James Elder rekao je da je više od 13.000 djece ubijeno u Gazi, usljed izraelskih napada, javlja Anadolu. 

Elder je na platformi društvenih medija X podijelio objavu o smrti djece u Gazi, koja je pod intenzivnim napadima i blokadom Izraela.

"U Gazi je ubijeno više od 13.000 djece", napisao je Elder.

Ponovio je poziv na prekid vatre.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je 31.726 Palestinaca, dok je 73.792 povrijeđeno.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.