Brđanin je prije nekoliko dana pušten na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne za ratne zločine, a u Banju Luku je stigao lošeg zdravstvenog stanja.

Prema riječima generalnog direktora UKC-a RS-a Vlade Đajića, Brđanin je preminuo jutros u 7.10 sati. Brđanin je od subote, 3. septembra 2022. godine, bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane gdje je primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu.

- Nakon višednevne hospitalizacije i liječenja ljekarskog konzilija u sastavu intenzivista, gastroenterologa, abdominalnog hirurga, onkologa i radiologa i svih napora medicinskog osoblja da mu spase život, pacijent je preminuo - saopćeno je iz UKC-a RS-a.

Ovaj osuđeni ratni zločinac je bivši politički vođa Srpske autonomne oblasti Krajina. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je konačnu presudu Radoslavu Brđaninu 2007. godine, kojom je osuđen na 30 godina zatvora.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu od 2008. godine služio u Danskoj. Nakon toga je prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. septembra prošle godine.

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius je u svojoj naredbi sekretaru Mehanizma iz 25. augusta naveo kako je Danska jasno stavila do znanja da "ne smatra da je moguće nastaviti izvršenje kazne na duži period i bez konačnog roka" i da Brđanin mora biti prebačen u drugu državu izvršenja ili alternativno u Mehanizam, prije određenog dana u septembru 2021. godine.

Agius se pozvao na povjerljive memorandume koje mu je dostavio sekretar Mehanizma 16. aprila i 19. augusta 2021. godine, u kojima se sekretar, između ostalog, poziva na prethodna saopćenja o odlukama Danske o puštanju na slobodu Brđanina nakon što ispuni uvjete za prijevremeno puštanje po danskim zakonima i zahtijeva da Brđanin bude prebačen iz Danske u određenom vremenskom okviru.

Iz toga se, kako navodi Agius, također ukazuje da nije identifikovana druga država u kojoj bi Brđanin mogao služiti ostatak svoje kazne, te s obzirom na to da ne postoji praktična alternativa, preporučuje se da se Brđanin vrati u Pritvorsku jedinicu UN-a.

Agius je naložio sekretaru da se, nakon što Brđanin bude prebačen u Pritvorsku jedinicu, ukine status povjerljivosti ove naredbe.

U martu prošle godine predsjednik Agius odbio je Brđaninov zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tada je u svojoj odluci Agius naveo kako "ne smatra prikladnim da iskoristi svoje diskreciono pravo i odobri prijevremeno puštanje Brđanina u ovoj fazi".

- Konkretno, velika težina njegovih zločina prepreka je njegovom ranom puštanju na slobodu. Nadalje (…) Brđanin nije pokazao da je uspješno rehabilitovan - naveo je Agius u svojoj odluci.

Brđanin je u februaru ove godine ponovo podnio zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu.

Kako se tada navodilo u novom zahtjevu njegovog advokata Novaka Lukića za prijevremeno puštanje na slobodu, Brđanin je potpuno svjestan i prihvata stav predsjednika MMKS-a Carmela Agiusa o velikoj težini zločina za koje je osuđen.