Stupari su selo koje se nalazi uz putnu komunikaciju Kladanj–Tuzla. Udaljeno je od Kladnja oko 10 km zračne linije na sjevernu stranu. Godine 1885. u Stuparima (Stupar) popisano je 66 muhamedanaca;  godine 1910. – 72 muhamedanca, 24 srpsko-pravoslavna, 17 rimokatolika. Godine 1991. u Stupari-selu je popisano 515 Muslimana, 123 Srba, 2 Hrvata, 5 Jugoslavena i 12 ostalih.

U selu se nalaze dvije nekropole stećaka: 1) Na brijegu Stuparski krš, u samome naselju, nalazi se nekropola sa 6 stećaka u obliku sIjemenjaka. Četiri primjerka su ukrašena. Njihovi ukrasni motivi su: dvostruka spirala, S-spirala, rozete, grozdovi, sjekirica i štap. Na krovu jednog sljemenjaka predstavijena je šindra, kao pokrov kuće brvnare. Spomenici su orijentirani u pravcu Z–I, osim jednog primjerka koji leži po pravcu S–J.

U samome selu, pokraj puta za Stuparski krš nalaze se 2 stećka u obliku sljemenjaka. Nemaju ukrasa. Orijentacija nije poznata.

"U blizini je staro muslimansko groblje sa nišanima na kojima se vide ukrasi luka i buzdovana."

Najnovija terenska istraživanja starog muslimanskog groblja u Stuparima, provedena u mjesecu julu 2015. godine, pokazuju: staro muslimansko groblje nalazi se u središtu sela, na manjoj glavici na kojoj je, pored najstarijih nišana, prije dvadesetak godina podignuta zgrada seoskog mesdžida. Na lokalitetu se nalaze četiri mezara, sa uzglavnim i nožnim nišanima. Dva nišana su sa turbanom, a ostalo su stubovi sa piramidalnim završecima i na dvije vode. Jedan nišan sa turbanom s južne strane je ukrašen kijačom, sa sjeverne tipičnim bosanskim lukom i strijelom. Njegove dimenzije su 165 x 44 x 26 cm.

Dva vrlo oštećena i prevrnuta stećka u obliku sljemenjaka, koji su se nalazili u blizini mezarja i o kojima informira Šefik Bešlagić, u međuvremenu su uništena.

Sa južne strane najstarijih nišana, na blagoi padini, nalazi se dvadesetak starijih i manjih nišana sa turbanima i bez turbana koji se, po svojim oblicima, mogu datirati u period 18–19. stoljeće. Četiri najstarija nišana u Stuparima okrenuta su u pravcu I–Z, mlađi mezarevi u pravcu SI–JZ

Mezarje nije aktivno i ne pamti se kada se u njega sahranjivalo.

Stupari su, najvjerovatnije, dobili svoje ime po stećcima u obliku stuba (stup). Za stećke općine Kladanj upravo je karakterističan znatan broj stubova, kojih ima 79.

(Ibrahim Pašić, Od stećka do nišana u BiH, BZK Preporod, Sarajevo, 2017)