Na današnji dan prije tačno 20 godina Međunarodni sud za ratne zločine na 13 godina zatvora osudio je lidera nekadašnje Republike srpske krajine Milana Babića.

Optužnica protiv Babića potvrđena je u novembru 2003. Optužnica ga je teretila za progon, ubistva, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namijenjenim obrazovanju ili religiji. Optužbe su zasnovane na događajima koji su se odigrali u hrvatskoj Krajini od augusta 1991. do februara 1992.

Milan Babić se predao Međunarodnom sudu u novembru 2003. godine. Dva mjeseca kasnije podnio je zajedno s Tužilaštvom sporazum o potvrdnom izjašnjavanju o krivici. Shodno tom sporazumu Babić bi priznao da je pomogao i podržao zločin progona počinjen putem udruženog zločinačkog poduhvata, kao što se tereti u tački 1 Optužnice.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata bilo je prisilno i trajno uklanjanje hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva s približno jedne trećine Hrvatske, kako bi se to stečeno područje pretvorilo u državu pod prevlasti Srba počinjenjem zločina u nadležnosti Međunarodnog suda.

Babić je priznao da je svjesno i namjerno učestvovao u kampanji progona nesrpskog stanovništva, te da su kao logična i očekivana posljedica te kampanje bila ubistva stotina nesrba, okrutni tretman nezakonito pritvorenih ljudi, nasumično uništavanje naselja i namjerno uništavanja vjerskih i kulturnih objekata.

Babić je bio jedan od ključnih svjedoka Tužilaštva u na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku.

Dvije godine nakon presude, 5. marta 2006. godine, Milan Babić je pronađen mrtav u ćeliji pritvorske jedinice u Scheveningenu, a utvrđeno je da je uzrok smrti samoubistvo vješanjem.