Pablo Ruiz Picasso, bio je španski slikar, kipar, grafičar, keramičar i pozorišni dizajner, koji je većinu svog života proveo u Francuskoj. Jedan od najutjecajnijih umjetnika 20. stoljeća, poznat po suosnivanju kubističkog pokreta, svojevrsnoj kritici klasičnoga slikarstva koja se pojavila kao reakcija na fovizam i potreba za prostorom u slici čija metoda je bila apstraktna perspektiva.

Među njegovim najpoznatijim djelima su protokubističke "Les Demoiselles d'Avignon" (1907) i antiratna slika "Guernica" (1937), dramatičan prikaz bombardiranja Guernice od njemačkih i italijanskih zračnih snaga tokom Španjolskog građanskog rata. Preminuo je 8. aprila 1973. godine, a na 50. godišnjicu od njegove smrti neobičnu počast odlučio mu je odati Italijan Dario Gambarin.

Naime, Dario Gambarin upotrijebio je traktor za izradu portreta Pabla Picassa na pustoši u Castagnaru u Veroni.

On je rekao da ga je Picassov autoportret iz 1907. godine inspirirao da stvori, kako kaže, najveći portret tog španskog umjetnika na svijetu. Inače, izrađeni portret prostire se na 25.000 kvadratnih metara. Da stvar bude još intrigantnija, on je izveo ovaj umjetnički performans bez prethodnog označavanje bilo koje referentne tačke na terenu.

"Ovaj remake portreta želio sam posvetiti Picassu jer je on jedan od onih majstora od kojih se ne prestaje učiti", objašnjava Gambarin.

Kako je rekao, "glavni neprijatelj" kreativnosti je zdrav razum.

"I ja kao umjetnik radim ono što ne mogu da bih naučio kako se to radi", ostao je zagonetan.

Dario Gambarin ovaj "rad" nazvao je "Oslobodite Picassa!".