Ukrajina, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo rade na formiranju trilateralne alijanse, saopćio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u utorak, javlja Anadolu Agency (AA).

”Ne možemo očekivati sigurnost i prosperitet kad nekad u budućnosti postanemo članice Evropske unije (EU) i NATO-a. Trebamo ih danas“, napisao je Kuleba na društvenoj mreži Facebook.

Ističući kako je informacija o ”novoj maloj alijansi“ između tri zemlje već procurila u javnost, Kuleba je kazao kako tri zemlje rade na jačanju i okupljanju prijateljskih zemalja.

Osvrnuo se i na saradnju ministarstava vanjskih poslova i odbrane Ukrajine i Turkiye, ”Lublinski trougao” s Poljskom i Litvanijom te ”Udruženi trio“ s Gruzijom i Moldavijom, navodeći ih kao uspješne primjere koji se razvijaju i dobijaju na težini donoseći Ukrajini određene benefite.

Dodao je kako “ovaj novi format nije povezan geografski” već na ”zajedničkim principima” čiji je cilj jačanje sigurnosti, razvijanje trgovine i “spremnost za konkretno djelovanje“.

Kuleba je dodao kako je zvanično saopćenje o novom formatu trebalo biti saopćeno tokom posjete njegove britanske kolegice Kijevu, koja je odložena jer je ministrica pozitivna na koronavirus i nalazi se u samoizolaciji.

Saopćenje dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Kijeva i Moskve, a Zapad procjenjuje da je u blizini ukrajinske granice raspoređeno više od 100.000 ruskih vojnika.

SAD i evropski saveznici upozoravaju na moguću rusku invaziju Ukrajine usljed vojne mobilizacije.

Rusija odbacuje navode da planira invaziju ističući kako su trupe dio rutinskih vježbi.

Tenzije dolaze osam godina nakon što je Rusija ilegalno anektirala ukrajinski poluotok Krim, a počela podršku separatistima na istoku Ukrajine.