Aktivisti YIHR Srbija organizirali su akciju uklanjanja ekstremističkih grafita koje su još uvijek nepoznati počinioci ispisali prije nekoliko dana na ulazu u prostorije organizacije „Žene u crnom“ u centru Beograda.

„Danas smo solidarno s mnogobrojnim kolegicama i kolegama, aktivistima i aktivistkinjama iz drugih organizacija očistili grafite mržnje koji su proteklog vikenda ispisani po ulaznim vratima u kancelariju 'Žene u crnom' Srbija koje stoje postojano već 30 godina protiv rata, mržnje, fašizma i nacionalizma u cijelom regionu“, stoji u saopćenju YIHR-a Srbija uz poruku: „Ostanite neposlušne!“

Aktivisti su također podvukli da se protiv sve agresivnijeg desnog ekstremizma mora boriti solidarnošću.

Kako su ranije navele „Žene u crnom“, ovo nije ni prvi, a sigurno neće biti ni posljednji u nizu napada.

„Aktivistkinje 'Žena u crnom', kao i prostorije 'Žena u crnom', često su bile meta fizičkih napada raznih fašističkih grupa i pojedinaca koji su se uvijek okončavali nekažnjeno. Ti napadi, iza kojih su najčešće stajali tzv. nedržavni akteri, koji su uvijek bili i dalje jesu pod kontrolom dijelova nerasformiranih tajnih službi, koje su ostale kao naslijeđe Miloševićevog zločinačkog režima, uvijek su se odigravali uz prešutnu saglasnost političkih garnitura na vlasti“, bila je njihova poruka neposredno nakon napada.

Također, dodale su i to da sadašnji politički režim u Srbiji, koji vodi Aleksandar Vučić, koristi „fašističke grupe i pojedince kao batinu u svojim rukama kako bi se obračunao i obračunavao sa svim slobodnomislećim grupama i pojedinkama i pojedincima, a prije svega s onima koji u svom mišljenju i djelovanju zahtijevaju radikalni raskid sa zločinima iz prošlosti u kojoj gore spomenuti nije bio samo nijemi posmatrač, nego veoma aktivni učesnik“.

VIŠE O TEMI: Napadnute prostorije „Žena u crnom“ u centru Beograda