Mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, glavnom gradu Srbije, jutros je prekrečen, ali je nedugo nakon toga boja oprana s njega, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Opštine Vračar, na čijoj teritoriji se nalazi mural, jutros su saopćili kako su nadležni organi postupili po rješenju Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske opštine Vračar od 20. septembra, uklonivši mural. Nedugo nakon toga, mural na kojem je prikazan u Haškom tribunalu osuđeni ratni zločinac Mladić kako salutira, ponovo se ukazao na fasadi zgrade u Njegoševoj ulici.

„Postupajući u skladu s propisima i odredbama Odluke o komunalnom redu, Odjeljenje za inspekcijske poslove Gradske opštine Vračar, donijelo je 20. septembra 2021. godine Rješenje kojim je stambenim zajednicama u ulicu Njegoševa broj 38 i 38b naloženo uklanjanje slikovnog grafita s prednjeg dijela zajedničke fasade, na osnovu njihovog zahtjeva. S obzirom na to da do današnjeg dana nije postupljeno po navedenom Rješenju, a imajući u vidu da su u međuvremenu u istom predmetu podnijete prijave novinarke Antonele Rihe, Naima Lea Beširija (Institut za evropske poslove), Tamare Tripić (Mreža za demokratski dijalog), kao i da su stanari stambene zgrade na kojoj se nalazi grafit tražili pomoć u njegovom uklanjanju, nadležni organi preduzeli su mjere u cilju izvršenja predmetnog Rješenja“, saopćeno je jutros na web-stranici Opštine Vračar.

Prije mjesec aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović bacile su jaja na mural s likom ratnog zločinca Ratka Mladića, koji se nalazi na zidu zgrade u Njegoševoj ulici, nakon čega ih je policija privela.

Prethodno su okolina murala i čitav niz obližnjih ulica bili obezbijeđeni brojnim policajcima od kojih su mnogi imali opremu za razbijanje demonstracija.

Pored murala nalazilo se neprestano nekoliko policajaca u civilu koji su legitimisali svakog ko bi prošao pored, pa čak i novinarske ekipe za koje je bilo jasno da su tu samo da bi izvještavale. Dio srbijanske javnosti i medija zbog toga je konstatirao da policija osigurava mural, što je MUP Srbije odbacio i pojedine medije optužio „za stvaranje uznemirenja u javnosti“.

Incidentu je prethodila danima stvarana napeta atmosfera koju je izazvao pokušaj građana koji stanuju u zgradi na kojoj se nalazi mural da ga prekreče i za šta su imali dozvolu nadležnih komunalnih organa. Međutim, kada god bi željeli to da učine pojavljivali su se, prema riječima građana, ljudi koji su im prijetili.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najavila je da će 9. novembra, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, prekrečiti mural. Uslijedila je zabrana srbijanskog MUP-a kojom nije bilo dozvoljeno okupljanje građana u blizini murala, uz komentar ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da „ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje“.

YIHR je potom saopćio da je „dobro shvatio“ poruke MUP-a i Vulina, poručivši kako odustaju od akcije uklanjanja, navodeći kako vjeruju da ih policija „ne bi zaštitila" u slučaju eventualnog napada na aktiviste.

Mural posvećen Mladiću, osuđenom ratnom zločincu za Genocid u Srebrenici i druge zločine protiv čovječnosti, pojavio se na zidu zgrade u centralnoj beogradskoj opštini u julu.

Mural, koji je samo jedan od nekoliko sličnih posvećenih Mladiću u Beogradu, nakon toga nekoliko puta je „prepravljan“ i ponovo „restauriran“.

VIŠE O TEMI: U potpunosti prekrečen mural Ratku Mladiću u Beogradu