Nije po zakonu, al' im se žuri. Nezaboravna rečenica zaboravljenog Jasenka Selimovića, nekad šefa Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu FBiH, postala je krilatica ovih dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Institucija koja je uvijek presporo radila svoj posao, čije su istrage trajale i po deceniju, koja je 25 godina nakon agresije na BiH podizala optužnice za ratne zločine, sada je u svega nekoliko dana požurila po svaku cijenu dva puta optužiti Osmana Mehmedagića, direktora državne Obavještajno-sigurnosne agencije.

Iako je riječ o agenciji koja ima izvanredne rezultate, iako je riječ o jednoj od rijetkih uspješnih državnih institucija, iako je agencija koju vodi Mehmedagić locirala i pomogla hapšenje brojnih kriminalaca, “sigurnosno interesantnih lica”, pa čak i migranata osumnjičenih za ubistva u Sarajevu, Gordani Tadić i njezinim reformiranim potrčkalima u Tužilaštvu se žuri.

Tako je ovih dana Tužilaštvo BiH opet optužilo Osmana Mehmedagića, zatim državnog ministra sigurnosti Selmu Cikotića, kao i Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e za zloupotrebu položaja ili ovlasti u vezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u Komisiji za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike. Nešto ranije, protiv Mehmedagića je, skupa s rukovodiocem Odsjeka za cyber sigurnost Muhamedom Pekićem, podignuta prva optužnica za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Jasno je kako su obje optužnice podignute kako bi se Mehmedagića na bilo koji način maknulo iz Obavještajno-sigurnosne agencije, pa makar i u vrijeme dok traje suđenje. Skloni ga se privremeno s dužnosti, suspendira dok traje suđenje koje se zna otegnuti mjesecima i završena priča. Jasno je i kako je riječ o nervozi nekolicine tužitelja i njihovih nadređenih kojima nije prvi put da se nalaze u središtu skandala vezanih za rad Tužilaštva, nervozi nakon što je postalo jasno da njihov zaštitnik Milan Tegeltija više nema mjesta u VSTV-u. Treba spasiti što se spasiti da i treba napraviti haos u državnim institucijama kako bi se dokazala teza o nefunkcionalnoj državi, jer njene institucije vode direktor “koji zloupotrebljava položaj” i ministar “ratni zločinac”.

Tužilaštvu je bitno samo podići optužnicu i zadovoljiti nalogodavce iz SNSD-a i HDZ-a. Da je tako, dokazuje slučaj od prije nekoliko dana. Početkom ove sedmice Okružni sud u Banjoj Luci poništio je Rješenje Inspektorata Republike Srpske kojim je diploma Osmana Mehmedagića proglašena – nezakonitom. Sud je konstatirao da je “inspekcijski nadzor vršen u vrijeme trajanja godišnjih odmora, kada Fakultet za poslovne studije u Banja Luci koristi kolektivni godišnji odmor”, zbog čega je inspektor bio onemogućen da primijeni načelo istine. Prema Zakonu o inspekcijama u RS, propisano je da se inspekcijski pregled vrši uz prisustvo subjekta nadzora”. U ovom slučaju toga nije bilo.

Ovo je rješenje važno jer je prije nekoliko mjeseci državni tužilac Oleg Čavka izdao naredbu Inspektoratu RS-a da poništi Mehmedagićevu diplomu. Inspektorat je, prvobitno, odbio poništiti diplomu pa je Vlada RS-a nakon toga razriješila direktoricu Danijelu Batu. Za novog direktora imenovan je Dragutin Škrebić, koji je donio rješenje o poništavanju diplome. Osman Mehmedagić uputio je žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, koji je presudio da je Rješenje Inspektorata – nezakonito. I nije to prvi put da se Čavka blamira. I sebe i instituciju u kojoj radi, no to njemu ne smeta da nastavlja dalje iako je jasno da je sve rađeno po nalogu partnera iz Mostara i Banje Luke uz artiljerijsku potporu nekoliko “nezavisnih” i “najtiražnijih” medija iz Sarajeva, te sufliranje urnebesnog Nermina Nikšića.