Njemačko ministarstvo pravde predložilo je nacrt zakona kojim bi se ukinula ograničenja ljekarima na pružanje informacija o procedurama abortusa.

Ljekarima u Njemačkoj je postojećim zakonom zabranjeno da daju informacije o procedurama abortusa. Čini se da će se to promijeniti pošto se vladajuća koalicija složila da pogura ovo pitanje, ali procedura će i dalje ostati praktično ilegalna, prenosi DW. 

Abortus je tehnički i danas ilegalan u Njemačkoj, ali je izuzetak napravljen za abortuse u prvom tromjesečju ako pacijentica ide na savjetovanje. Procedura je besplatna.

Zakon datira još iz nacističke ere iz 1933. godine i zabranjuje ljekarima da daju informacije o procedurama abortusa. Zakon već dugo vremena trpi kritike javnosti jer otežava pristup abortusu.

- Ljekari bi  trebali biti u mogućnosti da informiraju javnost o abortusu bez rizika od krivičnog gonjenja - rekao je njemački ministar pravde Marco Buschmann u ponedjeljak.

Trenutno je ljekarima dozvoljeno da obavještavaju pacijentice da oni pružaju usluge prekida trudnoće, ali ne mogu ponuditi informacije o tome kako funkcioniraju različite procedure.

Novi zakon bi ukinuo ovu postojeću cenzuru. Ljekarima je tek od 2019. godine dozvoljeno da javno reklamiraju da uopće pružaju takve medicinske usluge.

Vladajuća koalicija u Njemačkoj predložila je reformu ovog zakona tokom koalicionih pregovora u novembru prošle godine.

Koalicija socijaldemokrata (SPD), Zelenih i neoliberalnih slobodnih demokrata (FDP), čiji je Buschmann član, se složila  oko prijedloga, tako da je podrška za izmjenu zakona u Bundestagu prilično sigurna stvar.

Jedan od razloga za nacrt zakona je stalna pravna nesigurnost za medicinske stručnjake koji pružaju ključne usluge ovog tipa. U nacrtu je takođe objašnjeno da se lakoća pristupa procedurama abortusa razlikuje širom zemlje.

Buschmann je također opisao apsurdnu situaciju u kojoj zakon dozvoljava bilo kojoj osobi da širi bilo koju vrstu informacija o abortusu na internetu, ali medicinskim stručnjacima nije dozvoljeno da javno pričaju o tome.

- Situacija u koju su stavljene žene je već dovoljno teška i ne bismo je trebali dodatno otežavati - rekao je ministar pravde u Berlinu.

Buschmann je rekao da se sam zakon o abortusu neće mijenjati. Abortus će ostati ilegalan, ali ne i kažnjivo djelo ako se izvrši u prvih 12 sedmica.

Abortus nakon tog perioda takođe nije kažnjivo djelo u slučajevima kada postoji fizička ili psihička opasnost po zdravlje majke.