Unija evropskih nogometnih asocijacija (engl. Union of European Football Associations – UEFA), kao vrhovno tijelo evropskog nogometa, osnovana je 15. juna 1954. godine. Osnivanje je obavljeno u Baselu u Švicarskoj, pri čemu je za prvog predsjednika izabran Ebbe Schwartz iz Danske, a za prvog glavnog sekretara legendarni Henri Delaunay. Delaunay je poznat po tome što je dao ideju održavanja evropskog nogometnog prvenstva.

Zbog toga se njemu u čast danas trofej koji dobivaju evropski prvaci naziva Delaunayov pokal. Inače, pokal je težak oko 8 kilograma i visok 60 centimetara, a napravljen je od pravog srebra. Izvorno je UEFA imala 25 članica, a do danas je članstvo naraslo na 55, a kao zadnja članica primljeno je Kosovo. Sjedište UEFA-e danas je u gradiću Nyonu u Švicarskoj.

Na rođendan UEFA-e počelo je novo izdanje kontinentalnog šampionata. Sinoć, nakon svečanog otvaranja, domaćin Njemačka je “pregazila” Škotsku rezultatom 5:1. Danas su na programu tri susreta Evropskog prvenstva u fudbalu. Program od 15 sati u okviru susreta prvog kola grupe A otvaraju Mađarska - Švicarska.

Mađarska, koja je do sada četiri puta nastupila na Evropskom prvenstvu, dva puta je izborila polufinale. Mađarska je bila treća na svom prvom Evropskom prvenstvu 1964, a četvrto mjesto zauzela je na turniru održanom 1972. godine.

Naredne 44 godine se nije uspjela plasirati, da bi ponovo ostvarila plasman 2016. godine, gdje je prošla grupnu fazu. Na prethodnom takmičenju 2020. Mađarska se plasirala, ali nije prošla grupnu fazu takmičenja

Švicarska, koja se u svojoj historiji pet puta pojavila na Evropskom prvenstvu, privlači pažnju nastupima na evropskom prvenstvu posljednjih godina. Crveno-bijeli tim nije mogao proći grupnu fazu na evropskim prvenstvima 1996, 2004. i 2008. godine, a na takmičenje 2012. se nije plasirala.

Na prvenstvu 2016. godine Švicarska je uspjela proći grupnu fazu, da bi na prethodnom šampionatu 2020. izborila nastup u četvrtfinalima.

Od 18 sati u prvom meču grupe B sastaju se Španija i Hrvatska. Španija je jedna od najuspješnijih reprezentacija Evrope u historiji, a dosad je nastupala 11 puta na Evropskom prvenstvu. Španci su kao i domaćin ovogodišnjeg turnira Njemačka najviše puta osvojili Euro.

Prvaci su bili 1964, 2008. i 2012. godine pa stoga važe za jednog od favorita za osvajanje titule turnira u Njemačkoj.
Hrvatska je osvojila drugo i treće mjesto na posljednja dva FIFA Svjetska prvenstva, a na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu očekuje ih dosta teška grupa.

Selekcija Hrvatske je učestvovala na šest od sedam Evropskih prvenstava održanih nakon raspada Jugoslavije, a najbolje rezultate ostvarila je učešćem u četvrtfinalu 1996. i 2008. godine.

U drugom susretu ove grupe od 21 sat igraju Italija i Albanija. Reprezentacija Italije brani titulu evropskog prvaka, a ove godine pokušat će treći put osvojiti titulu prvaka Starog kontinenta. Italija je osvojila Evropsko prvenstvo 1968. i 2020. godine, a po dva puta igrala je u finalu i polufinalu.

Albanija je drugi put izborila učešće na smotri najboljih fudbalskih reprezentacija Evrope. Prethodno se na Euru 2016. godine oprostila od turnira već u grupnoj fazi uz pobjedu i dva poraza.

Reprezentacija Albanije je među selekcijama koje su ostvarile značajan napredak u svjetskom fudbalu posljednjih godina i sigurno je da će na ovom Euru pokušati proći grupu, za koju mnogi tvrde da je najteža.