Uprkos dosadašnjem radu premijera Viktora Orbana kao glavnog provokatora EU, diplomate su radile prekovremeno kako bi naglasile da Budimpešta želi da ima normalan, uspješan period kada stupi u svoju ulogu arbitra u razgovorima između zemalja EU koji počinju 1. jula.

Ali izbor ukradenog Trumpovog slogana "Učinimo Evropu ponovo velikom" kao moto Mađarske za šestomjesečni mandat daje naslutiti da možda nisu svi na istom kursu.

Dok rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU ima za cilj da stavi zemlje u ulogu poštenog posrednika, tražeći od njih da ostave po strani nacionalne interese kako bi postigli kompromis između zemalja, realnost je da ta pozicija ima ključnu moć postavljanja dnevnog reda u Briselu . Pitanje je šta će Mađarska učiniti s tim.

“Svjesni smo činjenice da će nas vrlo pažljivo pratiti da li iskreno sarađujemo sa državama članicama i institucijama i hoćemo li biti pošteni posrednici”, rekao je za POLITICO mađarski ministar EU János Bóka.

"Ovo će biti pažljivo ispitano, a možda će čak i standardi biti viši sa Mađarskom nego sa drugim predsjednistvima", rekao je on, naglašavajući da će Budimpešta ispuniti ovu višu granicu.

Posljednjih godina Budimpešta je bila stalni trn u oku EU, posebno odgađajući ili ublažavajući sankcije Rusiji, blokirajući vojnu pomoć Ukrajini i ne podržavajući vladavinu prava u zemlji – što je stalna saga koja je navela EU da blokira (i zatim djelimično deblokira) sredstva za Mađarsku.

S obzirom na to da malo njih vjeruje da Orban neće iskoristiti priliku koju mu pruža predsjedništvo da okrene procese u njegovom interesu, EU je naporno radila na uklanjanju brojnih osjetljivih pitanja s ​​dnevog reda prije isteka belgijskog predsjedavanja: Otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavija, progurajući još jedan paket sankcija Rusiji i mahajući milijardama vojne pomoći Ukrajini.

„Pritisak na belgijsko predsjedništvo je očito postojao: dogovorite se prije nego što Orban dođe, kako biste ograničili preveliku štetu“, rekao je jedan diplomata EU kome je, kao i ostalima u ovom članku, omogućena anonimnost da govori iskreno.

Do početka ovog mjeseca, Budimpešta je nastavila da blokira brojna ključna pitanja, na veliku iritaciju ostalih 26 članica. Pričalo se čak i o povlačenju glasačkih prava Mađarske.

“Svako normalno predsjedništvo bi željelo da skine te dosijee sa stola kako bi stvorilo dobru volju prije nego što preuzmu vlast”, rekao je zvaničnik EU.  

Na olakšanje nekih u Briselu, mađarsko predsjedavanje ne dolazi u ključnom zakonodavnom trenutku.

“Mađarsko predsjedavanje traje samo pola godine tako da ne mislim da se može napraviti velika šteta, čak i ako sukobi eskaliraju između Mađarske i institucija EU”, rekao je Péter Krekó, direktor instituta Political Capital sa sjedištem u Budimpešti.

Pažnja u Briselu je trenutno usmjerena na postavljanje nove postavke evropskog rukovodstva nakon izbora za EU 9. juna. Kada parlament dobije zeleno svjetlo za novog predsjednika Evropske komisije, na zemljama je da predlože svoje kandidate za povjerenike, od kojih se svaki mora suočiti pitanjima i glasanjem u Evropskom parlamentu.

Dok nova Komisija zaista bude iznijela bilo kakve zakonske prijedloge za zemlje članice da se uhvate u koštac, mađarsko predsjedavanje će biti skoro završeno.

“Biće to izraženo političko predsjedništvo”, rekla je Gwendoline Delbos-Corfield, zelena evropska poslanica. “To nije predsjedništvo gdje će se raditi na zakonodavstvu.”

Ali to ne znači da neće biti vatrometa. Možete očekivati ​​medijski pritisak kada Orban ode u Evropski parlament, koji je prošle godine iznio niz strategija za slabljenje, ako ne i potpuno blokiranje, mađarskog predsjedavanja.

Bez mesnate političke agende koju treba slijediti, Orban će najvjerovatnije iskoristiti svoje vrijeme na čelu EU na međunarodnom planu, rekao je Milan Nič, istraživač u njemačkom Vijeću za vanjske odnose. “On želi da iskoristi uticaj koji može imati bilateralno sa trećim stranama.”

Te treće strane možda neće biti po svačijem ukusu.

Orban je pozdravio kandidaturu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za reizbor i organizirat će neformalni sastanak Evropskog vijeća u Budimpešti odmah nakon američkih izbora u novembru.

I u potpunoj suprotnosti sa pozicijama koje su zauzeli njegovi kolege lideri EU, mađarski premijer se redovno druži s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Operacija ruskog uticaja preko Mađarske ključna je briga drugih evropskih metropola uoči predsjedavanja.

Boka je to osporio, rekavši da "nema ničim što bi potkrijepilo tvrdnju da smo blizu Moskve, da smo prijateljski nastrojeni prema Moskvi, a isto je i s Pekingom".

On je mađarski stav o vanjskoj politici EU nazvao "pragmatičnim" i "sa mađarskim i evropskim interesima u srži".

Paradoksalno, globalni kontekst mogao bi pomoći da se Orban drži pod kontrolom, rekao je Krekó.

“On će to iskoristiti da iskoristi svoju međunarodnu reputaciju... Sklon sam da mislim da mađarsko predsjedništvo neće imati toliko skandala, jer ako samo napravite nered i uništite priliku da imate utjecaja na stvari, onda se to može jako vratiti.”

Orban bi također mogao iskoristiti priliku da utječe na tekuće napore za ujedinjenjem desnice nakon pomaka udesno na izborima za Evropski parlament, iako je njegova stranka Fides još uvijek politički beskućnik otkako je 2021. godine napustila grupu Evropske narodne partije desnog centra (EPP).

U cijelom bloku, tvrdo desničarske stranke brzo ulaze u vladu, posljednji put u Holandiji. Krajnja desnica će vjerovatno zauzeti i na predstojećim francuskim i austrijskim izborima.

"To će biti pravi izazov", rekao je drugi diplomata EU.

„Kratkoročno, Brisel će moći da ograniči štetu. Ali u slučaju Trampovog reizbora i većeg ujedinjenja desnice u Evropi, Orban bi mogao da poveća svoj uticaj i uticaj unutar bloka.”