Na svjetskom fudbalskom prvenstvu u Meksiku u četvrtfinalu igrale su Engleska i Argentina, na stadionu Azteca u Mexico Citiju, 22. juna 1986.

Utakmica je održana četiri godine nakon Folklandskog rata između Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva i bila je ključni dio ionako intenzivnog argentinsko-engleskog nogometnog rivalstva. Bila je to i utakmica koja je uključivala dva najpoznatija gola u istoriji fudbala, oba je postigao kapiten Argentine Diego Maradona.

Prvi pogodak, nakon 51 minute, bio je gol koji je Maradona postigao rukom. U drugom, četiri minute nakon prvog, Maradona je driblingom prošao pored pet engleskih igrača, Petera Beardsleya, Petera Reida, Terryja Butchera, Terryja Fenwicka, Butchera (opet), i na kraju golmana Petera Shiltona, i postigao  "gol stoljeća". ."

Argentina je pobijedila rezultatom 2-1 i osvojila Svjetsko prvenstvo 1986. pobjedom nad Zapadnom Njemačkom u finalnoj utakmici. Maradona je osvojio zlatnu loptu za igrača turnira; Engleski strijelac tog dana, Gary Lineker, osvojio je zlatnu kopačku kao najbolji strijelac turnira.