Bivši komandant ruske podmornice Stanislav Ržicki ubijen je u ponedjeljak nakon što je njegovo kretanje ubica pratio putem popularne aplikacije za trčanje. Ržickog je u južnom ruskom gradu Krasnodaru ubila nepoznata osoba, javila je državna novinska agencija TASS, dodajući da se motiv zločina istražuje.

Ruski istražni komitet je na Telegramu rekao da je jedan muškarac priveden u vezi sa ubistvom Ržickog, dodajući da je osumnjičeni kod sebe imao pištolj sa prigušivačem pomoću kojeg je, kako se pretpostavlja, izvršeno ubistvo.

Ruski mediji pišu da je ubica Ržickog možda koristio Stravu, široko dostupnu aplikaciju koju koriste trkači i biciklisti, da prati njegovo kretanje. Rute za trčanje i biciklizam Ržickog pojavljuju se na profilu na njegovo ime u aplikaciji Strava. Jedna od njegovih redovnih staza džogiranja koju je prelazio dok je vježbao u Krasnodaru uključuje park u kojem je ubijen u ponedjeljak rano ujutro.

Jedan ruski medij javlja da je napadač toliko pažljivo planirao ubistvo da se trenutak napada nije pojavio ni na jednoj nadzornoj kameri.

˝Ubica je čekao u parku u blizini sportskog kompleksa Olimp, gdje je Ržicki redovno trčao ujutro. Čovjek je preminuo na licu mjesta, a strijelac je u bjekstvu˝, naveli su.

Strava profil na ime Ržickog pokazuje da je i on 2014. godine vozio bicikl u Sevastopolju, gdje je sjedište ruske crnomorske flote.

Ržicki je komandovao jednom od ruskih podmornica Crnomorske flote klase Kilo, koja je u mogućnosti da ispaljuje krstareće rakete Kalibr, navodi se u ukrajinskom saopćenju i ruskim novinskim izvještajima.

Napadi raketama lansiranim s podmornica odgovorni su za neke od najrazornijih udara na ukrajinske gradove, uključujući jedan prije skoro tačno godinu dana na centralni grad Vinica u kojem je ubijeno na desetine ljudi, uključujući troje djece.

Smatra se da su Ržickog eliminisali njegovi zato što je odbio da nastavi da izvršava borbena naređenja svoje komande u vezi sa raketnim napadima na mirne ukrajinske gradove.

Porodica Ržickog rekla je da on ni na koji način nije učestvovao u ratu protiv Ukrajine i da je pokušao da napusti ruske oružane snage 2021. godine, prenosi ruski medij Baza.

Ržicki je podnio prijavu za otpuštanje iz ruskih oružanih snaga u decembru 2021. Njegov otac je rekao da je tokom otpuštanja bio u Sevastopolju i da nije išao na more, prenosi Baza. Ranije je upravljao podmornicom sa sjedištem u Sevastopolju, dodao je njegov otac.

U avgustu 2022. komandant je konačno smijenjen i kasnije je dobio posao u administraciji Krasnodara.

Roditelji Ržickog rekli su da su razgovarali s njim dan prije nego što je ubijen i da je bio odlično raspoložen.

˝Da je sumnjao, možda bi promijenio planove i rute, ali nije ništa spominjao˝, rekao je njegov otac.

Istražni komitet Rusije zatražio je izvještaj o napretku istrage o smrti Ržickog.