Naučna konferencija "140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića" održava se danas na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF) u Zenici, u okviru koje će 11 izlagača na multidisciplinarni način osvijetli život i djelo ovog alima.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević podsjetio je da na temelju Tezkiretname - programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti, Serdarević spada u prvu kategoriju, u kojoj su uvrštene osobe koje imaju najširi i opći značaj za islam, muslimane i Islamsku zajednici (IZ) u Bosni i Hercegovini u cjelini.

“Priča o Serdareviću i drugim velikanima nam je važna zbog budućnosti, ne zbog sadašnjosti ili prošlosti. Na Serdarevićevo djelo se ne nadnosimo zbog njega, nego zbog nas samih i budućih generacija, kojima treba putokaz i smjerokaz u njihovim vremenima i izazovima. Nema sumnje da je Serdarević jedna od naših blistavih zvijezdi, koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u intelektualnoj historiji i kulturnoj historiji Zenice i Bosne i Hercegovine“, istakao je muftija Dizadrević.

Izlagači na ovoj konferenciji, osim muftije Dizdarevića, su muftija tuzlanski dr. Vahid Fazlović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice prof. dr. Dževad Hodžić, dekan IPF-a u Zenici prof. dr. Muharem Adilović, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK prof. dr. Spahija Kozlić, prof. dr. Nusret Isanović, hafiz dr. Elvir Duranović, dr. Edin Veladžić, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, hafiz doc. dr. Safet Husejnović, dr. Ahmed Purdić, mr. Sumedin Kobilica i mr. Ilma Delić.

Dekan IPF-a i današnji izlagač prof. dr. Muharem Adilović će kroz svoju temu nastojati pokazati da se Muhamed Seid Serdarević prije stotinu godina bavio prevencijom.

“Želim da potvrdim tezu da je Serdarević bio promotor prevencijskih aktivnosti u Zajednici. On je svojim djelovanjem bio ispred vremena, jer današnja savremena prevencijska znanost nas na temeljima na kojima je radio Serdarević, nastoji usmjeriti i organizirati modele prevencije svih nepoželjnih pojava u društvu“, izjavio je Adilović.

Prof. dr. Nusret Isanović je ukazao na činjenicu da je Serdarević bio znatiželjan intelektualac koji je pokazivao interes za mnoge teme, a da su neke od njih bile najaktualnije teme tog vremena.

“Znanost, evolucija, preporod muslimanske misli i svijeta, neke su od tema za koje se zanimao, a ja ću današnje izlaganje usmjeriti upravo ka tome“, naglasio je on.

Naučna konferencija “140 godina od rođenja Muhameda Seida Serdarevića” centralna je manifestacija institucionalnog obilježavanja godišnjice rođenja ove istaknute ličnosti, kojeg organiziraju Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Obilježavanje će biti završeno 8. decembra svečanom akademijom u Sultan Ahmedovoj džamiji učenjem hatma-dove, a isti dan će biti dodijeljeno i Priznanje “Muhamed Seid Serdarević” za 2022. godinu, objavila je Muslimanska informativna novinska agencija