U Islamskom centru Zagreb svečano je otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur'ana, na kojem će nastupiti 60 takmičara iz više od 40 zemalja svijeta.

Takmičenje traje do subote, kada će nakon akšam-namaz biti proučen mevlud i proglašeni pobjednici.

Predsjednik stručne komisije na ovogodišnjem takmičenju učača Kur'ana je kurra hafiz i glavni imam Zagrebačke džamije hfz. Aziz-ef. Alili. Ocjenjivačku komisiju čine: hfz. šejh Jassim Abdulla al-Ali iz Katara, dr. hfz. Osman Šahin iz Turske, hfz. šejh Abdulaziz Alanezi iz Kuvajta, dr. hfz. Abdulaziz Drkić iz Bosne i Hercegovine, te hfz. Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Muftija zagrebački Aziz Hasanović uputio je riječi dobrodošlice tokom svečanog otvaranja, te zahvalio brojnim gostima, organizatorima, kao i učesnicima takmičenja.

"Hvala Bogu što nas je učinio od onih koji inspiraciju nalaze u Kur'anu, pravac i utjehu, svjesni da je Kur'an knjiga nad knjigama. Odgajajte svoju djecu u znaku tri svojstva, da vole Poslanika a.s., njegovu porodicu i da uče Kur'an. Oni koji znaju Kur'an napamet bit će pod Allahovom zaštitom, sa njegovim poslanicima i odabranim ljudima. Mnogo učite Kur'an u vašim domovima. Hvala Allahu koji nas okuplja ovdje po 28. put u Zagrebu radi Njegove knjige. Hvala Allahu koji šalje bereket na svoju zajednicu i ovaj grad“, izjavio je muftija Hasanović, nakon čega je s gostima iz Katara 28. međunarodno takmičenje učača Kur'ana proglasio otvorenim.

Šef Ureda zagrebačkog muftije i predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zagreb Nermin Botonjić također je zahvalio prisutnim gostima i učesnicima, ali i Media centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji medijski izvještava i prati ovo takmičenje.

Takmičenje de održava u dvije kategorije: tilavet i hifz. Kada je riječ o hifzu, u pitanju je hifz cijelog Kur'ana sa sudionicima do 27 godina starosti, hifz 15 džuzeva takmičara do 27 godina starosti, hifz pet džuzeva samo za početnike u hifzu, te tilavet s natjecateljima do 27 godina starosti.

Organizatori takmičenja su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, MIZ Zagreb i Ministarstvo vakufa i islamskih poslova Države Katar.

(Izvor: MINA)