Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović predvodio je danas dženaza-namaz na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.

Za 18. kolektivnu dženazu identificirani su posmrtni ostaci samo jedne žrtve. Vječni smiraj pronašao je Ismet Dedić (rođen 1955. godine), koji je ubijen nakon zlostavljanja 1992. godine u logoru Sušica.

"Svjedočimo ovdje da je ubijena jedna kompletna porodica. Koliko je takvih porodica u Vlasenici? Dolazimo ovdje svake godine i u ovom gradu je prisutan otpor istini, otpor svim civilizacijskim normama", rekao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Nakon što su pripadnici vojske i policije Republike srpske ubili Ismeta Dedića u proljeće 1992. godine krenuli su na njegovu porodicu. Ubili su suprugu Šahmanu i maloljetnu djecu Elmira i Elmiru. Njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. 

"Sistem je zakazao u procesima protiv onih koji su činili zločine. Nisam zadovoljan ni kao član porodice ni kao predstavnik naroda u ovom bh. entitetu. Samo nenormalni ljudi mogu 30 godina poslije skrivati informacije o lokacijama masovnih grobnica", rekao je Ramiz Salkić, podpredsjednik bh. entiteta Rs. 

U Vlasenici je 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka ili svaki sedmi stanovnik ovog grada. Za monstruozne zločine osuđeni su Dragan Nikolić Jenki u Haškom tribunalu, te Goran Višković Vjetar i Predrag Bastah Car u Sudu BiH.