U Višegradu je u utorak uvečer, 30. januara u večernjim satima pretučen bošnjački povratnik Bahrudin Gušo.

Incident se desio na lokalitetu u blizini Bikavca, a u premlaćivanju muškarca učestvovale su najmanje dvije osobe. Pretučeni muškarac je zbog težine zadobivenih povreda prvo prebačen u Goražde, da bi poslije bio transportiran za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Da je došlo do napada potvrdila je i policija RS-a.

“Policijsku stanicu Višegrad obavijestio je dežurni ljekar Doma zdravlja Višegrad da je u njihovu službu pristupilo lice G. B. sa povredama koje je po njegovoj prijavi zadobio 30. 1. 2024. godine oko 23.45 sati od njemu nepoznate osobe ispred salona u mjestu Bikavac, općina Višegrad.

Policijski službenici Policijske stanice Višegrad identifikovali su lice iz Višegrada, a koji se sumnjiči da je 30. 1. 2024. godine oko 23.45 sati nanio teške tjelesne povrede licu inicijala G.B. iz Višegrada.

Policijski službenici su 31. 1. 2024. godine identifikovali i pronašli lice M. S. iz Višegrada nad kojim je u službenim prostorijama Policijske stanice Višegrad izvršena kriminalistička obrada. O događaju je obaviješten i dežurni tužilac”, saopćili su iz Policijske uprave Foča.

Kakve li ironije, dan nakon ovog incidenta, a za koji je morao znati, načelnik Policijske uprave Foče Velimir Kostović, pod čijom ingerencijom je i Višegrad, kazao je kako je “na osnovu svih parametara stanje sigurnosti na ovom području zadovoljavajuće”.

Incident se dogodio ispred svečane sale na Bikavcu, gdje se održavala večer za privrednike, na koju je Bahrudina Gušu pozvao načelnik općine Mladen Đurević.

“Znam da ih je načelnik općine pozvao na večeru privrednika u restoran Bikavac, međutim mom bratu koji je predsjednik Mjesne zajednice Drinsko, napravili su sačekušu na izlazu iz restorana. Napolju ga je sačekao načelnikov vozač Marko Simeunović i udario ga pištoljem, da li je službeni pištolj ili ne ja ne znam, međutim postoje ljudi koji su to vidjeli, postoji videonadzor, kamere, mi ćemo sve to tražiti, policija vodi istragu i nadam se i hoću da vjerujem da će tu istragu provesti kako treba, jer mi ovo nećemo pustiti. Želio bih čuti da nam načelnik kaže razlog napada jer je načelnikov vozač to učinio", kazao je za Klix Hajrudin Gušo brat pretučenog Bahrudina.

Hajrudin kaže da je napad izveden “iz nacionalnih razloga”. Vjeruje da će policija raditi svoj posao. “Mi se nismo uplašili, ja sam dva brata izgubio 1992. godine, ali nas ima još braće, nećemo pustiti ovo”, kaže Hajrudin.

(Izvori: Faktor/Klix)