Studenti nastavljaju sa protestima i boravkom u zaposjednutom amfiteatru Fakulteta društvenih znanosti u znak podrške Palestincima, javlja Anadolu.

Pozivaju Univerzitet u Ljubljani da prekine saradnju sa izraelskim Univerzitetom Bar Ilan. Sve do tada, odlučili su na Fakultetu društvenih nauka (FDV) u Ljubljani nastavljaju se protestnom šetnjom u znak podrške Palestincima.

Prema procjeni jednog od učesnika protesta, u amfiteatru fakulteta noć je provelo između 40 i 50 studenata, a trenutno ih je tamo nešto više od stotinu.

Prema riječima učesnika, zaposjedanje prostorija fakulteta se odvija mirno, do sada nije bilo incidenata.

Imaju mješoviti program, od okupljanja do muzičkih nastupa, predavanja, treninga i gledanja filmova, i namjeravaju da istraju dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Trenutno su u toku razgovori sa upravom fakulteta, a studenti očekuju podršku javnosti od rukovodstva, rekao je za Slovensku tiskovnu agenciju jedan od učesnika.

Slovenski studenti pridružili su se talasu protesta podrške Palestini na univerzitetima širom svijeta.

Zauzeli su prostorije na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani u znak protesta u srijedu popodne. Neki od njih su ostali u velikom amfiteatru fakulteta i preko noći.

Zaposjedanjem prostorija fakulteta žele pokazati solidarnost s Palestincima u ratu između Izraela i pokreta Hamas, a od Fakulteta društvenih znanosti i Univerziteta u Ljubljani traže jasnu definiciju onoga što se dešava u Gazi i osudu genocida.

Oni također pozivaju Univerzitet u Ljubljani da prekine saradnju sa izraelskim Univerzitetom Bar Ilan.

Fakultet društvenih znanosti u Ljubljani je u srijedu objavio saopštenje za javnost u vezi sa protestnom šetnjom, u kojem se ističe da je fakultet uvijek podržavao sve mirne protestne aktivnosti usmjerene na osiguranje mira i tolerancije u međuljudskim odnosima.

Dodali su da sa zabrinutošću i zaprepaštenjem prate pogoršanje humanitarne i sigurnosne situacije u Pojasu Gaze, te izričito osuđuju i osuđuju upotrebu nasilja nad civilima, kršenje međunarodnog vojnog i humanitarnog prava, te namjerno stvaranje nehumanih humanitarnih uslova. u Gazi.

Naglasili su i da pravo Izraela na samoodbranu ima svoje humanitarne i pravne granice, koje su prekoračene u slučaju Gaze.