Nije čudo. Jer skoro da nema grada u Bosni i Hercegovini u kojem nisu ostavili svoj biljeg, u kojem ih ne prepoznaju po dobru. TIKA je Turska agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju, a u Bosni i Hercegovni djeluje od perioda agresije i do danas je realizirala oko 1.000 projekata.

I to u različitim oblastima: Od obrazovanja, zdravstva i kulture, preko poljoprivrede i stočarstva, pa do zaštite historijskih spomenika. Bili su tu i za vrijeme poplava, pomagali su da se podignu oni koji su bili pali, da se izgrade srušene kuće i mostovi, da se ponovo obrade polja… Uzdigli su i neke porušene ili oronule simbole Bosne i Hercegovine, naše kulturno-historijsko nasljeđe. Pomažu ne gledajući u kojem su entitetu, gradu ili općini. Ne dijele ljude, dijele lekcije o dobru.

Priliku da istakne zahvalnost, da pokaže da umijemo cijeniti i poštovati pruženu ruku iskoristio je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

On je u sjedištu TIKA-e u Ankari zahvalio Serkan Kayalaru, predsjedniku TIKA-e, kao i turskom narodu na nesebičnoj dugogodišnjoj pomoći. Halilagić se posebno zahvalio na brojnim realiziranim projektima na području Tuzlanskog kantona, ali i činjenici da TIKA nije opredijeljena da samo pomaže, već ulaže i u razvoj Bosne i Hercegovine.

Rijetki su pravi prijatelji, oni koji su tu uvijek kada je najpotrebnije, oni koji su nesebični, koji pomažu i koji su na usluzi, ne očekujući ništa zauzvrat. Baš takav prijatelj našeg naroda i Bosne i Hercegovine je Serkan Kayalaru, takvi su Turci i takva je Republike Turske. Zato sam iskoristio ovu priliku, ne da bilo šta tražim, već da se zahvalim, da kažem da mi ne zaboravljamo svoje prijatelje i da ćemo, kad god je to potrebno, biti uz njih, kao što smo bili u periodu kada je narod ovdje pogodio strašan zemljotres. Možda ne možemo mnogo, ali možemo i hoćemo pomoći iz srca i najviše što možemo – kazao je premijer Halilagić.

Na sastanku delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i TIKA-e istaknuta je spremnost da se produbi dosadašnja saradnja i da se u narednom periodu reliziraju zajedničke aktivnosti i projekti u različitim oblastima, piše Hayat.ba.