U Sarajevu je u organizaciji Asocijacije turskih alumnija u Bosni i Hercegovini (TUMED) održano godišnje okupljanje, samit turskih alumnija i obilježena 10. godišnjica osnivanja TUMED-a, a tokom okupljanja je posebno naglašen značaj jačanja odnosa Bosne i Hercegovine i Turkiye, javlja Anadolu.

Samitu je prisustvovao veliki broj turskih alumnija, ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, čelnik Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (​YTB) Abdullah Eren, zamjenik predsjednika Upravnog odbora TUMED-a Jasmin Sojko, bivši ambasador BiH u Turkiye i prvi predsjednik TUMED-a Adis Alagić i predstavnici turskih institucija i organizacija u BiH.

Čelnik YTB-a Eren je istakao da u Republici Turkiye studiraju studenti iz svih dijelova svijeta.

"Naravno Bosna i Hercegovina za nas ima poseban značaj. Bosna i Hercegovina je biser Balkana", rekao je Eren i podsjetio na zajedničku historiju i kulturu Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Eren se prisjetio i u aprilu preminulog prvog turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Sukru Tufana, kazavši da je jedina otvorena ambasada u opkoljenom Sarajevu bila, upravo Ambasada Republike Turkiye.

Ukazao je na značaj dobrih odnosa Turkiye i Bosne i Hercegovine, kazavši da na stalnom jačanju saradnje rade zajedno s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

Eren je rekao i kako se sve zemlje Balkana suočavaju s kontinuiranim odlaskom mladih i obrazovanih ljudi, što može biti preinačeno i u priliku za zemlje ove regije, prvenstveno za Bosnu i Hercegovinu.

Trgovinski obim Turkiye i BiH je dosegao milijardu dolara, kako je podsjetio Eren, preko 200 firmi u Bosni i Hercegovini je osnovano s turskim kapitalom te je to prilika da uz koordinaciju s TUMED-om ožive novi potencijali.

"Možemo kazati da današnji svijet baš i ne ide u dobrom pravcu. Međunarodna politika je u blokadi. u Gazi svaki dan ubijaju djecu, pred očima svijeta ubijeno je preko 15 hiljada djece. Međunarodni poredak i pravo su zakazali. Šta da radimo? Pa najprije moramo biti jaki i razvijeni. Turkiye u kontinuitetu radi na tome. Na dobrom je nivou u domenu razvoja tehnologije, odbrambene industrije. Ali to nije samo za Turkiye nego i za bratske zemlje, kao što je Bosna i Hercegovina", rekao je Eren.

Eren je kazao kako porodica turskih alumnija u BiH premašuje hiljadu, zahvalivši učesnicima u akcijama potrage i spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su u februaru prošle godine pogodili Turkiye.

Najavio je i tematska okupljanja alumnija uzevši u obzir potencijale Bosne i Hercegovine u domenu razvoja IT tehnologije i umjetne inteligencije.

"U svakom stanju Turkiye je uvijek uz Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Eren.

U Sarajeva su svečano otvorene i prostorije Asocijacije turskih alumnija u Bosni i Hercegovini (TUMED), koja okuplja bh. građane koji su se školovali u Republici Turkiye.

Prostorije u Starom Gradu u Sarajevu otvorene su u prisustvu čelnika Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB) Abdullaha Erena, kao i predstavnika Ambasade Republike Turkiye, TUMED-a i drugih turskih institucija koje djeluju u BiH.

Ova svečanost je upriličena na desetu godišnjicu postojanja TUMED-a, čelnik YTB-a Eren je novinarima kazao da ta ustanova podržava rad TUMED-a koji okuplja alumnije koji danas uspješno rade u privatnom i javnom sektoru, a ujedinjuju je upravo posredstvom ove asocijacije.