U selu Orlje na teritoriji opštine Tutin ukopan je potpredsednik Skupštine Srbije, predsednik Stanke pravde i pomirenja, nekadašnji predsednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muamer ef. Zukorlić, koji je preminuo u subotu u Novom Pazaru u 51. godini života, javlja Anadolu Agency (AA).

Više hiljada vernika klanjalo je dženazu-namaz na Trgu “Isa-bega Isakovića” u Novom Pazaru. U taj grad, kako bi proučili dovu i prisustvovali dženazi, pristigli su njegovi saradnici i prijatelji iz Srbije, regiona, Evrope i Amerike. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

“Ono što je ostavio iza sebe, način na koji je živio, način na koji se borio i vrijednosti za koje se zalagao, ono što nam je od sebe davao, bodrio nas i pokazivao put, to je ono što ostaje iza Muamera, kao što je ostalo iza naših velikana bošnjačkih, sve do Resulullaha Muhammeda s.a.w.s. Ovo jeste dan tuge, ali ovo je i dan velikog ibreta. Okupljeni ovdje na ovom trgu, kako nas je on učio, moramo nastaviti i naučiti koračati sami i bez Muamera. On je to želio i on je svoj život dao za to. Sve njegovo je bilo da nas pouči kako da koračamo, ponositi, uzdignutih glava i hrabro bez kalkulacija. Nikoga ovaj čovjek nije ostavio ravnodušnim”, rekao je između ostalog okupljenim vernicima Kavazović.

Nakon klanjanja dženaze-namaza, Zukorlić je ukopan na porodičnom groblju u selu Orlje u opštini Tutin.

Zukorlić je tokom života obnašao mnoge važne političke i verske funkcije u Srbiji. Vodio je Islamsku zajednicu u Srbiji punih 19 godina. Podigao je brojnu porodicu, a iza sebe je ostavio sedmoro dece.

U Novom Pazaru je zbog smrti Zukorlića današnji dan proglašen Danom žalosti, dok je u Sjenici proglašena trodnevna žalost.