Društvo | 04.07.2022.

Pripreme za kolektivnu dženazu 11. jula

U Potočarima počelo kopanje mezara

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani

R. I.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je počelo kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 50 novoidentificiranih žrtava Genocida u Srebrenici, a koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kenan Karavdić, pomoćnik direktora JKP "Gradska groblja" Visoko, bio je danas u mezarju Memorijalnog centra gdje je počelo kopanje mezara za žrtve Genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

"Ovo javno preduzeće je od 2003. godine uključeno u organizaciju ukopa i dženaza žrtava Genocida. Danas smo krenuli s iskopom mezara. U mezarju Memorijalnog centra postoje rezervacije za one koji su nestali. Pokušavamo udovoljiti porodicama da ako još uvijek nije pronađen brat, otac, da ostavimo mjesto. Ove godine će biti 50 mezara", rekao je Karavdić.

Ove godine je izmijenjen termin polaska tabuta s posmrtnim ostacima žrtava iz Visokog.

"Organizacioni odbor je donio odluku da to ove godine bude 8. jula", dodao je Karavdić.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava Genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika.

Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin - Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identificirane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

Također, identificirana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Faruk Drina: Kada padne Konaković, organiziram najveći koncert u historiji Sarajeva

Bitka kod Waterlooa, konačni Napoleonov poraz

U izraelskim zračnim napadima na Gazu tokom noći ubijeno najmanje 17 Palestinaca

Koliko je iz KCUS-a od početka godine otišlo kadra: Informaciju zatražio i Upravni odbor, zašto ustanova šuti?