Deseci domova su evakuirani zbog požara u prigradskim naseljima Palerma - požari su zaprijetili kućama, a zbog požara na odlagalištu otpada dolazi do ispuštanja otrovnih para.

Dio stanovnika je zamoljen da se evakuira, a onima koji ostaju preporučuje se da ne izlaze iz svojih domova. Vlasti su izvijestile da je posljednjih dana izbilo više od 40 požara na Siciliji, a pritom vremenski uvjeti pogoduju njihovom širenju. Predviđa se da će toplinski val potrajati i idućih nekoliko dana.

Buktinja prijeti bolnici Cervello, a približila se i zračnoj luci u Palermu koja je objavila da će biti zatvorena do 11 sati. Već osam letova je otkazano, prema pisanju Corriere della Sera.

Međunarodna zračna luka bila je nekoliko sati i kopneno izolirana zbog požara koji su zatvorili čvorište autoceste A29 Palermo-Mazara del Vallo koje povezuju autocestu sa zračnom lukom, kao i obustave željezničkog prometa.

Požari bijesne i u Grčkoj. Najteže je na otoku Rodosu, popularnoj turističkoj destinaciji, s kojeg vlasti nastoje evakuirati turiste i stanovnike. Idilični ljetni odmor pretvorio se u noćnu moru za hiljade ljudi evakuiranih s grčkih otoka zahvaćenih šumskim požarima.
Ljeta su sve intenzivnija u južnoj Evropi, a požari u Grčkoj su strašno ponavljanje smrtonosnih požara koji su opustošili zemlju 2021. Nesnosne vrućine ove godine prisilile su vlasti da zatvore Akropolu i natjeraju turiste na italijanskom otoku Sardiniji da se sklone u zatvorene prostore.

U našem susjedstvu bukte požari kod Dubrovnika, koji su za sada manje-više pod kontrolom. S druge strane, dijelovima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije prijeti novi val olujnog nevremena.