Kako se nastavlja agresija Izraela na opkoljenu Gazu, mačke su se ušuškale uz palestinsku djecu pod slabim šatorima što je za njih jedino utočište od hladnog vremena i brutalnog rata. U razgovoru za The New Arab, djeca su rekla da daju sve od sebe "da zaštite mačke lutalice od smrti od hladnog vremena ili gladi".

"Ove jadne mačke ne mogu se spasiti od izraelskih napada. Ne mogu pronaći hranu na ulicama. Oni su također žrtve izraelskog rata protiv nas u Gazi", kaže Subhi Elian, 12-godišnji dječak raseljen u Rafah.

Prije mjesec dana, Elian, koji je sa svojom porodicom bio primoran da pobjegne iz svog doma u gradu Gaza, na sjeveru Pojasa, i sklonio se u Rafah, primijetio je dvije mačke lutalice kako spavaju pored njega. Kaže da je u tom trenutku osjetio veliku tugu.

"Plakao sam jer sam osjećao da i mačke pate od rata. Ne mogu nam iskazati svoje potrebe, samo su dolazili kod nas i spavale", objašnjava Elian.

Elian kaže da svoju hranu dijeli sa novim mačjim prijateljima, koje je nazvao Semsem i Lolo. "Umiremo od gladi, ali barem možemo duže živjeti zajedno dok ne dobijemo više hrane sljedećeg dana", dodao je.

U početku je Elianov otac, Muhamed, zamolio sina da pusti mačke jer jedva da ima hrane za porodicu, tvrdeći da će mačke samo povećati njihov teret. Ali Elian nije pristao te je bio uporan, pa je otac popustio.

"Od tada smo odmah počeli da dobijamo više pomoći od UNRWA-e", kaže dječakov otac i dodaje "izgleda da su nam mačke donijele bereket."

Abdul Qader al-Assar, 8-godišnje dijete iz izbjegličkog kampa al-Nuseirat, usvojilo je tri mačke nakon što ih je vidio kako očajnički traže hranu među hrpama truhlog smeća.

„Mačke su bile tako mršave i nisu mogle da se kreću. Odlučio sam da ih usvojim i brinem o njima dok se rat ne završi."

Zbog rata su mnoge životinje također ubijene ili su napuštene. Zbog toga je Salman al-Hams, 15-godišnji dječak iz Rafaha, okupio mnogo izgladnjelih mačaka i hrani ih ispred kuće.

"Oni su životinje i imaju prava kao ljudi. Okupator ne pravi razliku između nas i životinja u Gazi. Svi smo na udaru Izraela. Iako se borimo za hranu, i dalje je rado dijelimo sa ovim jadnim mačkama i psima lutalicama".

Prema UN-ovoj organizaciji za hranu i poljoprivredu, čitavih 2,3 miliona stanovnika Gaze trenutno je klasifikovano kao suočeno sa kriznim, hitnim ili katastrofalnim nivoima nesigurnosti hrane. UN, Human Rights Watch i druge humanitarne organizacije upozorile su da se izgladnjivanje civila kao metoda ratovanja koristi u Gazi, potez koji se smatra nezakonitim prema međunarodnom humanitarnom pravu i direktnim kršenjem Rezolucije 2417 SB UN.