Zbog višedecenijske „politike jednog djeteta“, Kina danas ima manje mladih nego u prošlim generacijama. Pad brojnosti kineskog stanovništva ubrzao se prošle godine, pogoršavajući demografsku mračnu situaciju koja postaje sve urgentnija.

Kina je 2023. završila sa 1,410 milijardi ljudi, saopćio je Nacionalni biro za statistiku, što je pad sa 1,412 milijardi iz 2022. godine, kada je ova zemlja doživjela historijsku prekretnicu: prve godine kada se stanovništvo smanjilo od gladnih godina ranih 1960-ih.

Tokom protekle godine, broj stanovnika u Kini smanjen je za 2,08 miliona, što je više nego dvostruko više od pada u 2022.

Broj novorođenčadi, koji je u proteklih nekoliko godina u drastičnom opadanju, pao je na 9,02 miliona sa 9,56 miliona u 2022. Posljednji broj predstavlja manje od polovine beba rođenih 2016. godine, nakon što je Kina ukinula „politiku jednog djeteta“. Najnoviji podaci ukazuju na stopu fertiliteta – broj djece koju žena ima tokom svog života – blizu 1,0, što je nivo koji demografi smatraju “ultraniskim”.

Kina je prošle godine ustupila svoju stoljetnu poziciju najmnogoljudnije zemlje na svijetu Indiji i malo je vjerovatno da će moći preokrenuti trend smanjenja rađanja djece. Zbog višedecenijske politike jednog djeteta, ima manje mladih nego u prethodnim generacijama, uključujući milione manje žena u fertilnoj dobi svake godine.

Žene sve više oklijevaju da se udaju i rađaju djecu, stavljajući svoje životne ciljeve na prvo mjesto dok vladajuća Komunistička partija, s druge strane, očajnički treba da podmladi stariju kinesku populaciju, zbog čega otvara kampanju pod nazivom „kultura pogodna za rađanje“.

Nespremnosti žena da imaju djecu pojačana je i prošlogodišnjom ekonomskom neizvjesnošću, koja je mnoge mlade kineske parove natjerala da odgode planove za osnivanje porodice.

Ekonomski će se izazovi vjerovatno nastaviti. Kina je u srijedu saopćila da je njena ekonomija porasla za 5,2 posto prošle godine u odnosu na prethodnu godinu, sporije od nivoa prije pandemije od preko 6 posto, što ukazuje na manje dinamičan sektor nekretnina i slabu potrošnju. Nezaposlenost mladih naglo je porasla na rekordnih 21% prošle godine, dodatno umanjujući spremnost mladih da zasnuju porodicu.

(Izvor: WSJ)