Više od 60 Palestinaca ubijeno je u napadima koje je izraelska vojska izvela na centralne i južne dijelove Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

Prema vijestima službene palestinske agencije WAFA, izraelska vojska je od sinoć nastavila napade na centralne i južne dijelove Gaze.

Najmanje 34 osobe ubijene su u zračnim napadima koje je izraelska vojska izvela na grad Deir al-Belah u centralnom dijelu Gaze i izbjeglički kamp Nuseyrat.

Mnogi ljudi su ubijeni i povrijeđeni usljed rušenja nekih zgrada u zračnim napadima na kvart Zeytun u gradu Gazi. Iako je navedeno da se pod ruševinama nalazi na desetine ljudi, timovi za traženje i spašavanje i vozila hitne pomoći nisu mogli doći do tog područja zbog intenzivnih napada i izraelskih snaga.

Nastavljena je intenzivna artiljerijska vatra u četvrtima Tel el-Heva, Shucaiyye i Es-Sabra u gradu Gazi.

Izraelska vojska je nastavila zračne napade na grad Rafah na jugu Gaze, gdje se sklonilo oko 1,4 miliona ljudi.

U napadu na distrikt Dženine u istočnom dijelu Rafaha, ubijeno je osam osoba, uključujući i djecu, a neke su ranjene.

U napadima koje je izraelska vojska izvela tenkovima na raseljene Palestince, ubijeno je 26 ljudi.

Sa tenkovima su ušli u regiju Al-Mevasi u Khan Younisu na jugu Gaze.

Jučer je izraelska vojska ušla u regiju Mevasi, koja se nalazi zapadno od Khan Younisa, za koju je ranije tvrdila da je "sigurna".

Regija Mevasi, gdje se nalaze mnogi šatori raseljenih Palestinaca, bila je među mjestima za koja je Izrael ranije tvrdio da su "sigurna".

Procjenjuje se da u Mevasiju ima oko 9.000 Palestinaca, a 2.000 njih živi u dijelu regije Rafah.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.195 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​