Širom Evrope postoje neobilježeni grobovi u koje su u protekloj deceniji pokapani migranti, poginuli u pokušaju da dopru do Evropske unije, mnogi i prije nego što se utvrdilo ko su, piše RTL.

Tri groba u mjestu Siče otkrila je istraživačka novinarka Barbara Matejčić, koja je s kolegama iz Evrope šest mjeseci radila na istraživanju. Uspjeli su potvrditi 1931 takav grob.

"Većina od te brojke grobova su neidentificirani, što znači da su informacije što se njima dogodilo i gdje su završili svoj život vrlo vjerojatno zauvijek izgubljene za njihove obitelji, koje za njima tragaju. Ja sam u Hrvatskoj uspjela utvrditi 59 grobova migranata", rekla je Barbara Matejčić.

"Broj ilegalnih prelazaka u Hrvatsku ove je godine za 40 posto veći u odnosu na prošlu godinu. Najviše je onih iz Afganistana, drugi su turski, a treći ruski državljani", rekao je hrvatski minister unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Broj od 1700 krijumčara je za 80 posto više nego prošle godine, a oni za ilegalni prelazak hrvatskog teritorija naplaćuju pet hiljada eura. Riječ je o trećini ukupnog broja krijumčara uhapšenih u EU. Nema naznaka da će priliv migranata stati, no situacija je drugačija od 2015. kad je bila riječ o ljudima koji bježe od rata, dok je danas većinom riječ o ekonomskim migrantima, nastavio je Božinović.

Hrvatsku granicu čuva 6700 graničnih i još nekoliko hiljada interventnih policajaca i time je "pet puta veća od ukupnog sastava Frontexa", rekao je Božinović.