U Hrvatskoj je do sada osuđeno 707 ratnih zločinaca, a presudu ih čeka još 499, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da je zbog ratnih zločina u 30 godina pokrenut postupak protiv 4.000 osoba.

Prošla su tri desetljeća od zločina u Domovinskom ratu, brojni su zločini danas bez kazne, pa i bez imena počinitelja. Mučni su to i zahtjevni procesi jer, čak ako optuženici i dospiju u ruke hrvatskog pravosuđa, teško je doći do svjedoka – raseljeni su, bolesni ili preminuli... Odbrane redovno dovode u pitanje iskaze žrtava od kojih se očekuje da se proživljenih detalja sjete 30 godina kasnije.

“Prema podacima kojima raspolaže Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) trenutno se pred nadležnim sudovima vodi krivični postupak zbog ratnog zločina protiv 499 osoba, a istraga zbog ratnog zločina vodi se protiv 139 osoba”, kaže Martina Mihordin, glasnogovornica DORH-a.

Koliko se suđenja vodi u odsutnosti nije mogla odgovoriti jer DORH nema tu statistiku, dok Ministarstvo pravosuđa, s druge strane, nije odgovorilo na isti upit.

Zbog zločina počinjenih u Domovinskom ratu, krivični je postupak u protekla tri desetljeća pokrenut ukupno protiv gotovo 4.000 osoba. Broj osuđenih daleko je manji.

“Zbog ratnog zločina osuđeno je 707 osoba, na pravomoćne i nepravomoćne osuđujuće presude”, navodi Martina Mihordin.

U izvještaju DORH-a za proteklu godinu navodi se da su hrvatski sudovi lani izrekli 31 presudu za ratni zločin, pri čemu je 26 osoba osuđeno, a pet ih je oslobođeno optužbe, no tužilaštva su se žalila na oslobađajuće ishode. Istovremeno, istraga je otvorena protiv 36 osumnjičenih, piše Večernji list, a prenosi Hina.