Na dženazu Hasanu Čengiću došla je i delegacija iz Turske koju predvodi zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Čengić je na Ahiret preselio u 64. godini. Rodio se 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora, a odležao je pet po pravosnažnoj presudi za verbalni delikt.

Jedan je od osnivača SDA, u kojoj je u periodu prije rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju tehničkog, a zatim generalnog sekretara.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika.

Čengić je dobitnik priznanja "Zlatna značka" Patriotske lige i "Srebreni štit" Oružanih snaga Republike BiH.

Ukop će biti obavljen na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline u 14.30 sati, gdje će dženazu namaz predvoditi muftija goraždanski Remzija-efendija Pitić.